Париж. В петък, 14 юли, Франция чества националния си празник

...
Париж. В петък, 14 юли, Франция чества националния си празник
Коментари Харесай

Франция чества националния си празник в компанията на Доналд Тръмп

Париж. В петък, 14 юли, Франция празнува националния си празник – Деня на Бастилията. Официалните празненства на тази дата са въведени през далечната 1880 година и с тях се означават две значими събития във френската история – щурмуването на Бастилията и началото на революцията. Датата се свързва с края на абсолютизма във Франция.

Както всяка друга година, по този начин и тази централно мероприятие от празненствата е военният церемониал, който минава през известния парижки бул. „ Шанз-Елизе “. По покана на президента Еманюел Макрон президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп е почетен посетител на честванията във френската столица. Причината - на 14 юли 2017 година се отбелязва 100-годишнината от включването на Съединени американски щати в Първата международна война. Затова парадът във френската столица бе поведен от американски военнослужещи.

В медиите с съображение разясняват, че наличието на Доналд Тръмп във френската столица на днешния ден е ориентирано към „ проява на стоплянето “ в връзките сред Париж и Вашингтон. Освен това, в политическите кръгове в Елисейския замък се надяват посредством поканата към Тръмп да получат опция да повлияят на позицията на американския водач за Парижкото съглашение за климата.

Макрон приветства участниците в парада от открития салон на армейско транспортно средство, съпровождано от конни гвардейци. Тръмп отдаде чест при прекосяването на 145-те американски военни, петима от които бяха облечени в копия на униформите от Първата международна война. Голяма част от парада двамата президента прекараха един до друг, а до тях бяха и техните съпруги. По „ Шанз-Елизе “ минаха 3 720 военнослужещи, а в небето над града прелетяха 63 бойни самолети и 29 хеликоптери.

Честванията във френската столица тази година бяха помрачени от загатна за нещастието в Ница, където тъкмо преди година бе осъществено терористично нахлуване, при което починаха 86 души, а 308 други бяха ранени.

По-късно през днешния ден в централната част на Ница също ще се организира боен церемониал, в границите на който президентът Еманюел Макрон ще уважи паметта на жертвите на офанзивата, която потопи в тъга града точно на националния празник на страната.

Паметните мероприятия ще се организират през целия ден и включват панихида и концерт класическа музика. Предвидено е лазарно шоу на крайбрежната улица, където бе осъществено бруталното нахлуване. Осемдесет и шест светлини ще светят в небето – по една една за всички, които са изгубили живота си.

Редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР