Официално: Бебетата на месец и половина могат да бъдат имунизирани

...
Официално: Бебетата на месец и половина могат да бъдат имунизирани
Коментари Харесай

Официално: Бебетата на месец и половина могат да бъдат имунизирани срещу коклюш


Официално: Бебетата на месец и половина могат да бъдат ваксинирани против коклюш. Бебетата ще може да се ваксинират срещу коклюш при навършване на шестседмична възраст.
Това е посочено в измененията
на Наредбата за имунизациите в Република България, оповестени в „ Държавен вестник “. Промяната реално към този момент е в действие.

С нормативния текст се трансформира Имунизационният календар на страната. Досега първата ваксина против дифтерия, тетанус и коклюш се поставяше на бебетата след навършване
на двумесечна възраст.
Решението имунизацията да бъде изтеглена напред бе взето на 23 април, след като бебета починаха от коклюш, тъй като били прекомерно дребни за имунизация.  Министерството на здравеопазването разгласи, че ще разреши първата
имунизация против коклюш
да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето.

От началото на годината регистрираните случаи на коклюш в страната са 797, демонстрират данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания.
В седмицата 29 април – 5 май 2024 година
са регистрирани 189 случая на коклюш, а в предходния седемдневен регистриран интервал са регистрирани 291 случая. В интервала 1 януари – 5 май 2023 година са регистрирани четири случая на коклюш.

Имунизация против коклюш с комбинирана ваксина против дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента)
с понижено антигенно наличие
се препоръчва за родените преди 1 януари 2008 г., при които не е прилагана ваксина против коклюш през последните 5-10 години; за пасивна отбрана против коклюш в ранна детска възраст посредством имунизация на майката
през интервала от 27-а до 36-а гестационна
седмица на бременността; за възрастни лица, които са в непосредствен контакт с кърмачета до 12-месечна възраст, се показва още в наредбата.
В Националната здравноинформационна система
ще се вписват и поставените целесъобразни имунизации с комбинирана ваксина против дифтерия, тетанус и коклюш с понижено антигенно наличие, се добавя в нормативния текст.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР