Париж огласи план за подкрепа на авиационния сектор с 15

...
Париж огласи план за подкрепа на авиационния сектор с 15
Коментари Харесай

Париж ще спасява авиоиндустрията с 15 млрд. евро

Париж огласи проект за поддръжка на авиационния бранш с 15 милиарда евро. И предизвести, че без парична помощ 100 хиляди работни места от сектора са сложени на карта. На конференция на 9 юни френският финансов министър Брюно льо Мер съобщи, че "ако страната не интервенира, една трета от работещите в бранша ще бъдат съкратени " в границите на идващите шест месеца. Авиационният бизнес обезпечава претовареност на 300 хиляди французи или директно или косвено и носи доходи в размер на 58 милиарда евро годишно. Господин Льо Мер акцентира, че Франция би трябвало да избави своята "аеронавтика " и да предотврати каквито и да било загуби на позиции за сметка на американския "Боинг " и китайския "Комак ".

Френското стопанство пострада тежко от пандемията и кабинетът на страната към този момент разгласи характерни схеми за поддръжка на два други бранша - 8 милиарда евро за автомобилостроенето и 18 милиарда евро за туристическия отрасъл. Влиятелният институт "Брюгел " прави оценка досегашната фискална помощ на френската страна на към 88 милиарда евро против 456.5 милиарда евро в Германия. Което значи, че даже откакто се прибавят плануваните средства за авиационния бизнес, разликата в размера на оповестената държавна поддръжка сред двете водещи европейски стопански системи остава забележителна и предпоставя по-бързо излизане на германците от рецесията, породена от ковид.

"Банк дьо Франс " огласи на 9 юни прогнозите си за националната стопанска система, които са много мрачни - над 10% спад на Брутният вътрешен продукт през тази година, макар упованията, че стопанството ще стартира да се възвръща през второто полугодие. Безработицата във Франция ще нарасне от 8.4% през 2019-а на 10.1% през 2020-а и 11.7% през 2021-а. Докато предвижданията за Германия са Брутният вътрешен продукт да се свие с към 6 %.

Компаниите от авиационния отрасъл и снабдителните вериги за него се борят за оцеляване след анулирането на полети и на поръчки, довели до пресъхване на паричните приходи. Европейският производител на самолети "Еърбъс ", чиято база е в Тулуза, е орязал продукцията с една трета, а специалисти от сектора предизвестяват, че ниското търсене може да продължи с години.

Френският проект за поддръжка включва към този момент огласения в предходните дни пакет от заеми за 7 милиарда евро (3 милиарда евро пряк заем от страната плюс 4 милиарда евро, обезпечени от търговски банки, само че обезпечени от правителството) за самолетна компания "Ер Франс - Ка Ел Ем "; 300 млн. евро за модернизиране на веригите за доставки и капиталов фонд в началото за 500 млн. евро с алтернатива да доближи 1 милиарда евро, който ще оказва помощ на дребните и междинни компании. Фондът ще стартира с 200 млн. евро държавни средства, 200 млн. евро от индустриалните водачи Airbus, Thales, Dassault и Safran, и 100 млн. евро от фондовия управител.

Правителството държи и на повече вложения в чиста сила, като заделя 1.5 милиарда евро за интервал от три години за изследвания на по-екологични самолети. Париж укрепва и съществуващите схеми за бранша - поддръжка за безработните и гаранции на експортните заеми, и форсира военните поръчки, планувани за идните години. По данни на френския кабинет от март насам 651 индустриални обекти от авиационния бранш са се възползвали от държавната скица за безработни, по която са били подкрепени 110 хиляди служащи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР