Паричното предлагане в еврозоната нарасна през май с по-бавни темпове

...
Паричното предлагане в еврозоната нарасна през май с по-бавни темпове
Коментари Харесай

ЕЦБ отчита забавяне на банковото кредитиране за частния сектор в еврозоната през май



Паричното предложение в еврозоната набъбна през май с по-бавни темпове по отношение на април, като имаше по-слаб напредък и на банковите заеми за частния бранш, демонстрират последни данни на Европейската централна банка.

Паричната маса (индексът М3) в еврозоната набъбна през май с 8,4% на годишна база, само че след покачване с 9,2% през април. Въпреки това закъснение на растежа на паричната маса, той продължава да се задържа надалеч над значимото целево равнище на ЕЦБ за покачване с 4,5%, отговарящо на мандата на централната банка за ценова непоклатимост в границите на еврозоната.

Що се отнася до динамичността на заемите, данните на ЕЦБ демонстрират, че годишният растеж на заемите за частния бранш се забави до 3,5% от 4,0%  на годишна база през април.

Банковите заеми за жителите и семействата в еврозоната пък набъбнаха през май с 3,9% след покачване с 3,8% месец по-рано. В същото време годишният ритъм на напредък на банковите заеми за нефинансовите компании се забави внезапно до 1,9% от 3,2% месец по-рано.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР