Паричното предлагане в България расте със 7,8% на годишна база

...
Паричното предлагане в България расте със 7,8% на годишна база
Коментари Харесай

Паричното предлагане забавя своя темп

Паричното предложение в България пораства със 7,8% на годишна база през юни, до момента в който годишният растеж през май е бил близо 9,1%, демонстрират данните от паричната статистика на Българска народна банка. Така се удостоверява отрицателният тренд за последователно стесняване на този сегмент. За съпоставяне годишният растеж през май е бил 9,1%, а през месец по-рано цели 11,1%.

Ситуацията при личния капитал на икономическите сътрудници демонстрира закъснение във всяка от категориите. Към 30 юни депозитите на неправителствения бранш са 79,738 милиарда лева, като годишното им нарастване също бележи спад до 7,2%, съпоставено с 8,6% през май. Спестяванията на компаниите и юридическите лица в страната към края на юни са 23,247 милиарда лв.. В съпоставяне с година по-рано те се усилват с 2,6%. Докато депозитите на финансовите предприятия за последните 12 месеца нарастват с 28,2% на годишна база и в края на предишния месец доближават 3,439 милиарда Вложенията на семействата и компаниите, които ги обслужват, в банковата система към 30 юни са 53,053 милиарда лв., като за една година се усилват с 8,2%. Годишното повишаване през май обаче още веднъж беше по-високо - 8,5%.

При заемите и заемите също се следи спад във всяка една от главните категории. Така заемите за бизнеса нарастват с 4,6% на годишна база през юни, съпоставено с 4,8% годишно покачване през май, и в края на месеца доближават 33,534 милиарда лева Жилищните заеми също означават спад, като в края на юни те са общо 11,128 милиарда лв., което значи растеж на годишна база с 11,8%.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР