Парацетамолът може да увеличи риска от инфаркт и инсулт за

...
Парацетамолът може да увеличи риска от инфаркт и инсулт за
Коментари Харесай

Парацетамолът създава риск от инфаркт или инсулт за хипертониците

Парацетамолът може да усили риска от инфаркт и инсулт за хората с високо кръвно налягане, в случай че го одобряват по-продължително време. Това сочи ново изследване на университета в Единбург, представено от BBC. Учените обаче успокояват, че приемането на болкоуспокояващо за главоболие и тресчица е безвредно.

Други специалисти настояват, че са нужни по-задълбочени проучвания, с по-голяма група хора и за по-дълъг интервал от време, с цел да се потвърдят констатациите. Парацетамолът е необятно употребен като краткосрочно средство за лекуване на болежка, само че постоянно бива предписван за надзор на хронична болежка, макар дребното доказателства за изгодата от него при дълготрайна приложимост, написа Скенернюз.

Проучването на специалистите от Единбург, Шотландия, наблюдава 110 доброволци, две трети от които одобряват медикаменти за високо кръвно налягане или хипертония. По време на проучването те са били помолени да одобряват 1 таблетка парацетамол четири пъти на ден в продължение на две седмици – нормална доза за пациенти с хронична болежка – и по-късно плацебо за още две седмици. Проучването демонстрира, че парацетамолът покачва кръвното налягане и е „ един от най-важните рискови фактори за инфаркти и инсулти “, твърди клиничният фармаколог проф. Джеймс Диър.

Изследователите поучават лекарите, при пациенти с хронична болежка, да стартират с допустимо най-ниска доза парацетамол и да наблюдават деликатно тези от тях, които са с високо кръвно налягане и риск от сърдечни болести.

По-рано огромно американско изследване откри връзка сред продължителната приложимост на парацетамол и покачвания риск от сърдечни пристъпи, само че не потвърди причинно-следствената връзка. Екипът учени от Единбург разгласи, че не може да изясни по какъв начин парацетамолът може да увеличи кръвното налягане при продължителна приложимост, само че неговите констатации евентуално ще доведат до преразглеждане на дълготрайните наставления на лекарството.

Доскоро парацетамолът се смяташе за по-безопасен от ибупрофена, за който по-рано бе потвърдено, че покачва кръвното налягане при избрани групи хора. Британската кардиологична фондация, която финансира изследването, разгласи, че лекарите и пациентите би трябвало да бъдат внимателни даже с медикаменти, които се смятат за „ релативно безвредни като парацетамола “. Д-р Ричард Франсис от Международната асоциация за инсулт разяснява, че са нужни спомагателни проучвания при хора със устойчиво кръвно налягане, за по-дълъг интервал от време, „ с цел да се потвърдят рисковете и изгодите от по-широко потребление на парацетамола “.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР