Парадокс с кардиолозите у нас – възрастни пациенти с вродени

...
Парадокс с кардиолозите у нас – възрастни пациенти с вродени
Коментари Харесай

Парадокс! Пациенти нямат право да се преглеждат при...

Парадокс с кардиолозите у нас – възрастни пациенти с вродени сърдечни малформации сигнализират, че нямат право да се преглеждат при детски кардиолози, а тези за възрастни не са наясно със спецификите на болесттите им. Шест интервенции и нов пейсмейкър през 5 години. Така наподобява животът на Весела Найденова, която е с вродена аортна стеноза. Първата си интервенция претърпява на 10 години, заяви bTV.

„ Чувствала съм се по-различна. Не играех физическо в учебно заведение. Съучениците ми постоянно се стараеха да са към мен и да ме пазят да не ме убият другите деца, които тичат ”, споделя Весела. Доктор Пенчо Кратунков е детски кардиолог.

Разказва, че през всички години проблем с преглеждането и на възрастни не е имало, само че от април 2017 излиза наяве, че детски кардиолози не могат да преглеждат възрастни.

„ По този метод се лишава правото им на безвъзмездна здравна помощ, въпреки това тези пациенти не постоянно могат да бъдат съответно обгрижени от нашите сътрудници ”, разяснява доктор Кратунков.

Пред пациенти като Весела единствената опция е заплатен или... незаконен обзор. В момента тя продължава да следи положението си при същия кардиолог, който следи положението й от дете.

Весела споделя, че самите кардиолози за възрастни поучават пациентите да се извърнат към детски кардиолози.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР