Папа Франциск започна историческо посещение в Канада в неделя, за

...
Папа Франциск започна историческо посещение в Канада в неделя, за
Коментари Харесай

Папата поиска прошка в Канада

Папа Франциск стартира историческо посещаване в Канада в неделя, с цел да се извини на коренното население поради ролята на Католическата черква в нещастието с интернатите за деца на представители на коренното население, траяла над един век.

Малчуганите са били извеждани принудително от фамилиите си за да бъдат приобщени към бялото население. Десетки хиляди деца на коренното население в Канада са станали жертва на този културен геноцид.

Папската аудиенция е основна стъпка в напъните на Католическата черква да се сдобри с локалните общности и да им помогне да се излекуват от контузиите, които съществуват към този момент от генерации.



Светият отец даже целуна ръката на представителка на инуитите, която е оживяла от геноцида. Това се случи по време на посрещането му на летището в Едмънтън, Алберта, Там участваха представители на локалното население, както и канадският министър председател Джъстин Трюдо.

Жестът зададе тона на това, което Франциск назова „ покаятелно поклонение “. Папата се надява то да помогне да се излекуват злините, породени на коренното население от римокатолически свещеници и монахини в насилствената асимилация на генерации локални деца. Посещението му провокира смесени страсти в цяла Канада, до момента в който оживелите и техните фамилии се оправят с контузията от техните загуби и получават дълго търсеното папско опрощение.

Франциск е вторият папа, който посещава Канада, след папа Йоан Павел Втори, който беше там три пъти - през 1984 година, 1987 година и 2002 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР