Папа Франциск се обяви срещу логиката на противопоставянето на Изтока

...
Папа Франциск се обяви срещу логиката на противопоставянето на Изтока
Коментари Харесай

Папа Франциск разкритикува противопоставянето на Изтока и Запада и ги сравни с две морета

Папа Франциск се разгласи против логиката на опълчването на Изтока и Запада в подтекста на съветската инвазия в Украйна, съобщи Франс прес. Той направи това по време на втория ден от визитата си в Бахрейн.
Още по темата
Папа Франциск настоя за обединяване и разговор по време на междурелигиозен конгрес в град Ауали. Той стана първият глава на Римокатолическата черква, който посещава преобладаващо мюсюлманското кралство в Персийския залив.

" Световните сили са се фокусирали върху битка, водена от политически ползи, употребяват остаряла изразителност и чертаят отначало зони на въздействие и опълчени блокове ", съобщи папа Франциск пред повече от хиляда политически и религиозни водачи.

По думите му тази логичност се показва преди всичко посредством опълчването на Изток и Запад, което " прилича от ден на ден и повече на две морета, които се опълчват едно на друго ", визирайки спора в Украйна, който той осъжда непрекъснато от началото на съветската инвазия в края на февруари.

" Насред обвинителни изявления, заканите и неоправдателните мнения, ние сме към момента на ръба на едно нежно равновесие и не желаеме да потънем ", предизвести папа Франциск. " В градината на човечеството вместо дружно да намираме лек, ние си играем с огъня на ракетите и бомбите, на оръжията, които провокират сълзи и гибел ", добави папата, който също по този начин не престава да осъжда прибягването до мощ и опасността за потребление на нуклеарно оръжие, отправена от Москва.

Хорхе Берголио, както е рожденото име на папа Франциск, осъди " деспотичните, империалистични, националистически и популистки визии " и акцентира, че " в един глобализиран свят единствено в случай че гребем всички дружно, ще се придвижваме напред ".

Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин, който през септември се срещна с съветския министър на външните работи Сергей Лавров, загатна пред публицисти за " известни дребни знаци " за прогрес в договарянията с Москва. " Всички начинания за мир са положителни, значимото е да ги водим дружно и те да не се употребяват за други цели ", разяснява Паролин.

Папа Франциск обърна внимание и на пропастта сред Севера и Юга, която се разраства непрекъснато и трагично.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР