Папа Франциск прие оставката на изтъкнат американски кардинал, обвинен в

...
Папа Франциск прие оставката на изтъкнат американски кардинал, обвинен в
Коментари Харесай

Архиепископът на Вашингтон подаде оставка след обвинения в сексуално посегателство над тийнейджър

Папа Франциск одобри оставката на бележит американски кардинал, упрекнат в полова корист против младеж от преди близо 50 години, съобщи Би Би Си.

Католическият архиепископ на Вашингтон кардинал Тиъдър Маккарик, през днешния ден 88-годишен, няма да има правото да извършва публичните си отговорности, до момента в който каноническото дело продължава, разгласи Ватиканът.

Миналия месец публични американски църковни представители обявиха че обвиняванията са правдоподобни.

Маккарник, обратно на опасенията им, съобщи, че няма безусловно никакъв спомен за хипотетичната корист.

Той беше един от най-изтъкнатите американски кардинали и остава един от най-високопоставените водачи, който е изправен пред сходно обвиняване.

" Папа Франциск одобри оставката от кардинала и разпореди отдръпването му от осъществяването на всякакво обществено служение, дружно със задължението да остане в къща, която ще му бъде посочена, с цел да се посвети на живот на молитва и смирение, до момента в който обвиняванията против него се ревизират в общоприет канонически развой. "

Обвинението е за полова корист с младеж по времето, когато е работил като духовник в Ню Йорк при започване на 70-те години на предишния век. Обвиненията бяха отправени обществено през юни от архиепископа на Ню Йорк кардинал Тимъти Долан, който ги поддържа с изказванието, че самостоятелна организация към този момент ги е разследвала. Резултатите били преразгледани от комисия, включваща адвокати, психолози, родители и духовник, която открила, че обвиняванията са " правдоподобни и обосновани ".

След първото обвиняване още няколко мъже обявиха, че Маккарик ги е принуждавал да имат полови връзки с него в къща на плаж в Ню Джърси, до момента в който те учели за свещеници в духовна семинария. Един от тях твърди, че е бил атакуван, до момента в който е бил към момента дребен на възраст.

Маккарик не е коментирал тези спомагателни обвинявания.

Обвиненията включват полова корист с възрастни хора преди десетилетия, когато Маккарик е работил в Ню Джърси.

Маккарик става духовник през 1958 година и по-късно работи в Ню Джърси, преди да стане архиепископът на Вашингтон сред 2001 и 2006 година Въпреки, че публично е пенсиониран, той продължава да посещава разнообразни събития по света, в това число тези, които са фокусирани върху спазването на човешките права.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР