Папа Франциск предупреди днес вярващите, че между тях не трябва

...
Папа Франциск предупреди днес вярващите, че между тях не трябва
Коментари Харесай

Папата: Не трябва да има идеологически разделения в Римокатолическата църква

Папа Франциск предизвести през днешния ден вярващите, че сред тях не би трябвало да има разделения на групи, " учредени на техните лични хрумвания ". Посланието на Светия отец идва в подтекста на опълчването на някои политики на Ватикана от страна на по-консервативните придвижвания в Римокатолическата черква.

Франциск прикани да се оставят настрани " църковните идеологии " в проповедта си в базиликата " Свети Петър " по време на литургията за Богоявление.

Предстоятелят на Римокатолическата черква предизвести още, че вярващите " не трябва да се топлят на огъня на някаква елегантна религиозна доктрина ", вместо да открият Бог в лицата на бедните.

Миналият месец папата позволи на католическите свещеници да дават благословия на двойки, които не са сключили брак, в това число и на еднополови двойки, стига благословията да е пасторална - по молба на вярващите, отвън литургията, като това да не е част от набожен обред.

Някои епископи, които възприемат папа Франциск като рисково прогресивен, на момента отхвърлиха това позволение. Това накара Ватикана при започване на тази седмица да се опита да увери епископите по света, че благословиите за еднополовите двойки не са еретични или богохулни и че нямат доктринални учредения да отрекат сходна процедура.

В своята проповед на Богоявление през днешния ден папа Франциск не загатна недоволството, подбудено от решението за благославяне на еднополовите двойки, само че се отклони от писмения текст на проповедта си, с цел да обърне внимание на " потребността да се оставят настрани църковните идеологии ".

Франциск сподели, че Римокатолическата черква би трябвало да подсигурява, че " вярата ни няма да бъде сведена до цялост от религиозни предания и външна обвивка ".

" Ние откриваме Бог, който слиза на земята, с цел да се срещне с нас, не като се греем на огъня на някаква елегантна доктрина, а като тръгнем на странствуване, търсейки знаци за неговото наличие във всекидневието, и най-много в лицата на бедните ", съобщи предстоятелят на Римокатолическата черква.

Папата, който предходната година имаше здравословни проблеми, а в края ѝ навърши 87 години, бе в положително положение по време на литургията. В края на 90-минутната работа помощник изведе Франциск, седнал на инвалидна количка, по централната пътека на базиликата. Папата има продължителен здравословен проблем в коляното, поради който подвижността му е затруднена.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР