Папа Франциск приветства религиозната толерантност, предупреждава за разрушаване на околната среда при посещение в Монголия

...
Папа Франциск похвали мъдростта на монголския народ в събота, в
Коментари Харесай

Папа Франциск похвали "мъдростта" на монголския народ в събота, в хармония с природата и възприемане на духовността, като същевременно предупреди младата демокрация за рискове като корупция и разрушаване на околната среда.

86-годишният Франциск, по време на първото папско посещение в азиатската нация, притисната между Китай и Русия, беше отбелязан с официална церемония по посрещане, която включваше фаланга от монголски конници в метални доспехи, които дефилираха покрай Държавния дворец.

Папата, който махна на тълпата пред масивна бронзова статуя на Чингис Хан, докато група млади монголски католици викаха „Viva il Papa!“, търси неутрален съюзник в чувствителния регион, докато се опитва да подобри Отношенията на Ватикана с двете съседки на Монголия.

Приветстван от президента Ухнаа Хурелсух, който облече традиционната туника „диел“, папа Франциск нарече себе си „поклонник на приятелството“ и възхвали добродетелите на страната, включително нейните „животновъди и плантатори, които уважават деликатния баланс на екосистемата „.

Монголските шаманистки и будистки традиции на живот в хармония с природата и нейните създания „могат да допринесат значително за спешните и вече неотлагаеми усилия за защита и запазване на планетата Земя“, каза той.

Франсис също похвали Монголия за своята религиозна толерантност и политика без ядрени оръжия, но предупреди, че корупцията е „плод на утилитарен и безскрупулен манталитет, който е обеднял цели държави“.

Религиите могат „да представляват защита срещу коварната заплаха от корупцията, която на практика представлява сериозна заплаха за развитието на всяка човешка общност“, каза той.

Монголия е помрачена от корупция и влошаване на околната среда през последните години, като столицата й страда от едни от най-лошите условия на въздуха в света и скандал за злоупотреби от служители, улични протести миналата година.

Огромни части от територията на страната също са изложени на риск от опустиняване поради изменението на климата, прекомерната паша и минното дело.

Мишел Шамбон, учен на католиците в Азия, каза пред АФП преди посещението, че Франциск може да предупреди гражданските власти за задължението им да подкрепят демократичните принципи не само по име.

„Франсис може би си мисли:„ Готов съм да играя играта да дойда тук, да привлека вниманието и да покажа как сте многорелигиозна, уважаваща страна... но между другото, къде сте вие ​​по отношение на политическо включване, усилия за борба с корупцията?'"

Глобална фигура

В огромния площад Сухбаатар, кръстен на монголски революционен герой, повече от 1000 поклонници и други се надяваха да зърнат лидера от 1,3 милиарда католици в света.

В тълпата беше монголецът Енхтур Дагвадорж, който каза, че Франциск „изглежда страхотен човек. Той наистина е глобална фигура“.

„Въпреки че монголците са будисти, е прекрасно да приемем папа от Рим в нашата страна. Освен това посещението му е много полезно за нашата страна в много аспекти, от репутацията до икономиката“, каза той.

Посещението на аржентинския йезуит ще даде тласък на местните католици, една от най-малките и млади общности в глобалния обхват на Църквата само с около 1400 членове – включително само 25 свещеници, двама от които монголци, и 33 монахини .

Пътуването представлява желанието му да пренесе посланието на Църквата в отдалечени, до голяма степен пренебрегвани райони, далеч от Рим, но също така има безспорната геополитическа цел да помогне на Ватикана да запази вратата отворена към по-широкия регион.

Прага на Китай

Пътуването на Франциск до прага на Китай, който никога не е изпращал покана за посещение на папата, привлече някои китайски католици, като около дузина развяваха знамето на страната по време на церемонията по посрещането.

AFP чу един посетител да съветва друг да не говори с репортери от страх от „проблеми“ при завръщането им в Китай.

Но една присъстваща китайка каза пред AFP, че да видиш папата „ще бъде като да видиш Исус“ .

„Има много католици в Китай, които искаха да дойдат, но не успяха. Така че се чувстваме доста благословени“, каза тя.

Миналата година Светият престол поднови сделка с Пекин, която позволява на двете страни да имат думата при назначаването на епископи в Китай, ход, който критиците нарекоха опасна отстъпка на Ватикана в замяна на присъствие в страната.

Комунистическата партия на Пекин е официално атеистична и упражнява строг контрол върху всички признати религиозни институции, включително проверка проповеди и избор на епископи.

В коментар, който се появи, насочен към Китай, папата каза на събрание на вярващите в катедралата "Свети Петър и Павел" в Улан Батор, че правителствата "няма от какво да се страхуват" от Църквата.

"Тя има няма политическа програма за напредък, но се поддържа от тихата сила на Божията благодат и послание за милост и истина, което има за цел да насърчи доброто на всички“, каза той.

Папата, който претърпя операция на херния през Джун изглеждаше, че има трудности при ходене в събота, предпазливо правеше стъпки с бастун, когато не беше в инвалидна количка.

В неделя Франциск ще ръководи междурелигиозна среща и ще проведе литургия в новопостроена арена за хокей на лед.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР