Папа Франциск отправи традиционното послание към „Града и света“ (Урби

...
Папа Франциск отправи традиционното послание към „Града и света“ (Урби
Коментари Харесай

Ето какво пожела папа Франциск на света за Великден

Папа Франциск насочи обичайното обръщение към „ Града и света “ (Урби ет Орби) пред поклонниците на ватиканския площад „ Свети Петър “, поздравявайки целия свят с Възкресение Христово по католическия бит.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СЛУЖБАТА В ГАЛЕРИЯТА

Церемонията стартира по обед и беше излъчена непосредствено в десетки страни по света.

Папа Франциск: Допуснете Господ до душите си

Папа Франциск: Да защитим природата и най-слабите

Защо новият папа избра името Франциск

„ Христос възкръсна! “, прогласи папата. В своето послание той прикани за мир в целия свят и, говорейки за горещите точки, помоли Господ „ да донесе мир на целия Близък изток, започвайки със Светите земи “, а също по този начин на „ възлюбената и страдаща Сирия “ и страните от Африка – Южен Судан и Сомалия, които „ както и преди са раздирани от спорове, задълбочаващи се от сушата “.

Понтифът на Римокатолическата черква се надява и на утешение на обстановката на Корейския полуостров.

Франциск прикани и за по-бързото привършване на спора в Украйна и подсети за обществените проблеми на страните от Латинска Америка.

Той акцентира значимостта на битката с безработицата и опиатите, а също по този начин пожела здраве и шанс на бежанците, имигрантите, болните, децата, и „ всички хора с благосклонност “.

Появата на папа Франциск на балкона на „ Свети Петър “ беше предшествана от осъществяването на химните на Италия и Ватикана от единен оркестър на италианските карабинери и швейцарските папски гвардейци.

Великденската работа на папата стартира с нощна литургия в основната базилика на Ватикана, където той кръсти и миропомаза 8 възрастни хора от пет страни – Италия, Албания, Перу, Нигерия и Съединени американски щати. Преди утринната тържествена меса на площад „ Свети Петър “ папа Франциск поддържа връзка със събралото се голям брой, предвижвайки се със специфичния „ папамобил “.

Празненствата по случай Великден минават при засилени ограничения за сигурност. Всички, които желаят да следят церемонията на площад „ Свети Петър “ трябваше да преминат през контролни пунктове с металдетектори. За сигурността на вярващите се грижат към 10 000 чиновници на правоохранителните органи в Италия.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР