Папа Франциск изми и целуна краката на 12 затворнички в

...
Папа Франциск изми и целуна краката на 12 затворнички в
Коментари Харесай

Папа Франциск изми краката на 12 жени в затвора в Рим

Папа Франциск изми и целуна краката на 12 затворнички в затвор в Рим по време на обред на Велики четвъртък. 87-годишният Франциск извърши ритуала от инвалидната си количка, откакто скорошни болести усложниха проблемите му с подвижността.

Папата посети женския затвор „ Ребибия “

в североизточната част на италианската столица този следобяд. Той към този момент е правил този обред там през 2015 година, само че за първи път в този момент той мие краката на затворнички.

Церемонията по измиване на нозете на Велики четвъртък е признак на всяка Страстна седмица и припомня за измиването на нозете, което Исус извърши върху своите 12 апостоли на последната им вечеря дружно, преди да бъде разпнат.
Франциск революционизира ритуала за Ватикана, като настоя, още от първия си Велики четвъртък като папа през 2013 година, да включи дами и хора от други религии измежду 12-те. Преди това папите изпълняваха ритуала върху мъже католици единствено в базилика в Рим.

 Папа Франциск изми Снимка: БГНЕС

„ Всички ние претърпяваме дребни и огромни неуспехи “, сподели папата в спонтанна проповед по време на литургията, отслужена в двора на центъра за задържане, където са затворени към 370 дами.

В петък той би трябвало да пътува до Колизеума за шествието на Кръстния път, възпроизвеждащо разпятието на Христос. В събота той ръководи вечерно Великденско бдение в базиликата Свети Петър, последвано няколко часа по-късно от Великденска неделна литургия на площада и неговата огромна обедна тирада Urbi et Orbi, подчертаваща световните спорове и бедствия, засягащи човечеството.

 

Източник: CBS News /Превод:SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР