Папа Франциск и премиерът на Япония, единствената страна, засегната от

...
Папа Франциск и премиерът на Япония, единствената страна, засегната от
Коментари Харесай

Премиерът на Япония се срещна с папа Франциск

Папа Франциск и министър председателят на Япония, единствената страна, наранена от атомни бомби, се срещнаха през днешния ден и разискаха общата си вяра за свят, свободен от нуклеарни оръжия, съобщи Агенция Ройтерс.

Франциск и Фумио Кишида се срещнаха за към половин час в приемната на залата за аудиенции на Ватикана тъкмо преди Франциск да организира общата си визита пред хиляди хора на площад Свети Петър.

„ Те говореха за нуклеарни оръжия и по какъв начин тяхното потребление и владение е немислимо “, сподели представителят на Ватикана, Матео Бруни.

В настрана изказване на Ватикана се показва, че в последвалите полемики с висши дипломати на Ватикана е отделено особено внимание на войната в Украйна, като се „ акцентира неотложността на разговора и мира и се показва вяра за свят, свободен от нуклеарни оръжия “.

Откакто Русия нахлу в съседката си на 24 февруари, Франциск няколко пъти приказва за вероятен нуклеарен спор вследствие на войната.

Двамата се срещнаха в същия ден, когато съветското външно министерство разгласи наказания против 63 японски чиновници, в това число Кишида, за присъединяване в това, което назова " неприемлива изразителност " против Москва.

По време на визитата си в Япония през 2019 година Франциск посети Хирошима и Нагасаки, които през 1945 година станаха единствените градове, които в миналото са били ударени от атомни бомби, и прикани международните водачи да подсигуряват, че нуклеарните оръжия в никакъв случай повече няма да се употребяват.

Франциск поддържа контракт на Организация на обединените нации, целящ възбрана на нуклеарните оръжия и сподели, че даже притежаването им за въздържане е аморално.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР