Пантера се завърна от Отвъдното 20 години след официалния край

...
Пантера се завърна от Отвъдното 20 години след официалния край
Коментари Харесай

Пантера се завърна от Отвъдното

" Пантера " се завърна от Отвъдното 20 години след формалния завършек на именитата си кариера и потегли на международно турне. Първите концерти на групата след антракта от над две десетилетия предизвикат у почитателите спорни усеща. Макар и никой да не може да преживее загубата на братята Абът, някои фенове просто се радват, че още веднъж ще видят обичаната си тайфа онлайн, без значение от състава й. Оцелялата половина на " Пантера " - вокалистът Фил Анселмо и басистът Рекс Браун, от дълго време обмислят сходен подем и той най-сетне е сбъднат благодарение на най-близките им другари: огромния китарист Зак Уайлд, прочут най-много с работата си с един от бащите на метъла, Ози Озбърн, и барабаниста на " Антракс " Чарли Бенанте. Уважавани експерти от всички в жанра имат нелеката задача да заместят починалите и велики Даймбег Даръл и Вини Пол, както и да завоюват утвърждението на почитателите. Те бяха единствените подобаващи претенденти за задачата поради уменията им и дългогодишните им връзки с " Пантера ". Но дали тази модерна версия на паметната група ще пожъне триумфи, ще разберем до броени дни. " Пантера " идва у нас на 26 май в Арена София по покана на Fest Team.
Скромно начало
" Пантера " е образувана през 1981-а година от братята Вини Пол и Даръл Абът дружно с китариста Тери Глейз. Групата в началото се споделя " Джемин ", по-късно " Етърнити ". Оригиналният вокалист е Дони Харт, на баса е Томи Д. Брадфорд. Този състав обаче не просъществува дълго и единствено година по-късно Харт и Брадфорд напущат, Глейз поема микрофона, а Даръл остава единственият китарист. Те издават три албума. През 1986-а 18-годишният Фил Анселмо се причислява към " Пантера ", откакто Глейз я загърбва поради креативен несъгласия. През 1988-а излиза четвъртият и първи с Фил албум, сигнализиращ смяна в звука им.
-->
За първите произведения на " Пантера " не се приказва доста, тъй като те не са в типичния й жанр, с който влизат в историята и преобладават 90-те години, трансформирайки в метъл величия. В началото братята Абът и сътрудниците им свирят по-лек глем метъл/хард рок части, като ранните албуми не съумяват да им обезпечат особена популярност. " Пантера " става известно име измежду ъндърграунда, само че през 80-те още няма признаци за международен триумф. Първият албум с Анселмо е и първата крачка към по-тежкия тон, с който те съумяват освен да пробият, само че и да завладяват международната сцена.
28 звукозаписни компании ги отхвърлят
През 1989-а групата получава първата си опция за комерсиален триумф и не го изпуска. След като са отхвърлени 28 пъти от всички огромни звукозаписни компании на света, музикантите откриват леговище в " Атко рекърдс ". През 1990-а излиза първата тежка и именита тава на братята Абът, Анселмо и Браун - Cowboys From Hell. С нея " Пантера " публично се трансформира в траш група и пионер на груув стила, трансформирал се в запазена марка. Това е формалният дебют на " Пантера ", без значение от съществуването на предходните продукции.

Групата потегля на турне, с цел да промотира новото си създание и незабавно се надушва с огромните имена в бизнеса - подгрява " Ексодус " и " Suicidal Tendencies ", а в Европа свири с великите " Джудас Прийст ". Роб Халфорд даже записва ария с " Пантера " - Light Comes Out of Black, която влиза в саундтрака на филм. През септември 1991-а групата свири на една сцена с " Металика " и AC/DC на фестивала " Monsters of Rock "
в Русия пред 1,6 милиона души.
" Пантера " развива именитата си кариера през 90-те - тя освен е група ╒1, а и братята Абът и компания са тези, които поддържат метъла жив на фона на международната гръндж вълна. Vulgar Display of Power излиза през 1992-а, Far Beyond Driven през 94-а, The Great Southern Trendkill през 96-а. Музикантите сътворяват някои от най-запомнящите се метъл класики освен от този интервал, само че и в историята на жанра. Far Beyond Driven дебютира на челната позиция в класациите на Съединени американски щати и Австралия.
Проблеми с Анселмо
През 1995-а се виждат наченките на бавния и спорен завършек на групата и братските връзки. Фил Анселмо стартира да се дистанцира от сътрудниците си, които в началото мислят, че славата е влезнала в главата му. Самият той се оправдава с тежка болежка в гърба, която предизвика агресивното му държание. Опитва се да потисне страданието с алкохол, който усложнява обстановката. Лекарите изясняват на Фил, че интервенция ще го оправи, само че времето за възобновяване ще бъде дълго. Той не желае да се отдели от групата за толкоз дълъг интервал и протяга ръка към хероина като болкоуспокояващо. Действията му стават все по-неконтролируеми и през лятото на 96-а сърцето му стопира вследствие свръхдоза. Бият му адреналин и след пет минути го връщат от оня свят. Анслемо се разкайва пред сътрудниците си, които са шокирани от зависимостта му, за която не подозират. Обещава да се откаже от дрогата, само че години по-късно с виновност споделя, че няколко пъти още веднъж е падал в клопката й. 
Края на легендата
Reinventing the Steel е деветият и финален албум на " Пантера ". Той излиза през 2000-та година и е на четвърто място в класацията Billboard 200. Малко по-късно Анселмо стартира да работи с групите " Down " и " Superjoint Ritual ". Заявява на братята Абът, че излиза в отмора след събитията на 11 септември, само че изненадващо продължава с другите.  Това разочарова Даймбег и Вини и предизвика нов раздор. Чакайки известно време Фил, братята Абът най-после одобряват, че артистът ги е изоставил и през ноември 2003-а поставят формалния завършек на " Пантера ". Словесната война сред музикантите се придвижва в медиите. Рекс Браун отхвърля да взе участие в каквито и да е пререкания с който и да е от двете страни на абсурда и не разяснява нищо по тематиката.
Убийството на Даймбег Даръл и гибелта на Вини Пол


След " Пантера " братята Абът основават " Damageplan " - пускат студиен албум през 2004-а и реализират сериозен триумф. Тръгват на турне, само че в края на годината покруса връхлита метъл вселената. По-малко от минута след началото на следващия концерт Даймбег е прострелян от човек в публиката. 25-годишният Нейтън Гейл се качва на сцената и убива китариста на място с револвер. Противно на упованията нещастието не сплотява оживелите членове на " Пантера ". Приятелката на Дарел не разрешава на Анселмо да участва на погребението. През 2006-а Вини Пол декларира изрично, че няма по какъв начин да се сдобри с Фил. Двамата остават скарани до последния мирис на барабаниста. Вини Пол си отива на 22 юни 2018-а на 54. Преди това дава обещание, че в никакъв случай повече няма да проговори на Анселмо, това и прави. Когато Фил разяснява гибелта на някогашния си сътрудник, излиза наяве, че от дълго време е превъзмогнал отрицателните страсти и искрено тъжи за остарелия си другар.
Новата " Пантера "
Вини Пол до последно е срещу възраждането на " Пантера ". Дълго се спекулираше, че в случай че двамата с Фил се сдобрят, групата може да се завърне благодарение на един от най-близките хора на Даймбег - Зак Уайлд, който се прочу с изявите с великия Ози Озбърн.  Години след гибелта и на втория Абът, новата " Пантера " е реалност. Именно Уайлд е на китарата, а барабанист е траш ветеранът от " Антракс " Чарли Бенанте. Съставът потегли на турне през декември 2022-а. Европейската обиколка продължава, като " Пантера " ще гостува и в Арена София на 26 май по покана на Fest Team.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР