Пандемията от коронавирус се отрази значително по-малко от очакваното върху

...
Пандемията от коронавирус се отрази значително по-малко от очакваното върху
Коментари Харесай

Накъде тръгнаха сделките с имоти у нас

Пандемията от ковид се отрази доста по-малко от предстоящото върху пазара на недвижими парцели. Да - близо 2 месеца действителните огледи бяха лимитирани, само че за сметка на това по-големите организации съумяха бързо да се пренасочат към виртуално показване на жилища и къщи на евентуалните купувачи.

Обемът на покупко-продажби обаче спадна през първото полугодие. Най-силно това се следи в София - 13% по отношение на януари-юни 2019 година В Пловдив и Бургас е сред 15% и 18%, а във Варна едвам 7.5%, сочат формалните данни.

Големият въпрос е за какво по този начин дълго чаканото поевтиняване на жилищата не се случи? Според анализатори, спад в цените ще има, само че първо той няма да е забележителен, и второ - ще бъде забележим в края на настоящата година. Реално през летните месеци на тази година отстъпките при покупко-продажбите са били малко по-големи по отношение на предишни години.

Сегментът на жилища като максимален ще регистрира най-малки разтърсвания. По-големи са те в офисния, защото забележителна част от частния бизнес мина на отдалечена работа. Някои от фирмите ще върнаха част от личния състав си, други обмислят да го създадат до края на настоящата година, при положение, че няма нова вълна на вируса, а трети премислят изцяло политиката си в посока каква част от бизнеса им може да премине трайно към работа отвън офиса. Това безспорно ще докара до съкращаване на наетите площи. Пазарът на търговски парцели сякаш най-силно ще пострада. Причината е, че и заведения за хранене, и заведения, и хотели са свързани директно с туристическия бранш. Сериозни спадове се регистрират и в търговията на дребно, което пък визира магазините.

Пазарът на жилища ще остане постоянен освен до края на тази, само че и през идната година, предвиждат анализатори. Причината е, че когато става дума за вложение на несъмнено място на спестяванията, българинът избира да и влага в недвижими парцели и по-конкретно в дом. Ръст се следи в търсенето на извънградски парцели. Добра алтернатива е покупката на апартамент във ваканционните ни селища. От една страна, притежателят може да живее в тях непрекъснато по време на пандемия (бел. ред. при положение, че е допустима отдалечена работа), а в останалото време - може да го отдава чартърен и да печели от него.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР