Пандемията от COVID-19 със сигурност не е приключила“ въпреки намаляването

...
Пандемията от COVID-19 със сигурност не е приключила“ въпреки намаляването
Коментари Харесай

СЗО: Пандемията все още не е приключила. „Отслабваме бдителността си на свой риск.“

Пандемията от COVID-19 „ сигурно не е завършила “ макар намаляването на случаите след вълната на разновидността " Омикрон ". За това предупреди ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус по време на годишната среща на организацията.

Той сподели на събралите се в Женева представители от разнообразни страни, че „ отслабваме бдителността си на собствен риск “. Тедрос акцентира, че " намаляването на тестването и следенето на разновидностите на вируса значи, че оставаме слепи за еволюцията на вируса ". Генералният шеф на СЗО означи, че почти 1 милиард души в страните с по-ниски приходи към момента не са имунизирани.

По-рано в свой доклад СЗО съобщи, че броят на новите случаи на COVID-19 наподобява се е нормализирал след седмици на спад от края на март, до момента в който общият брой на седмичните смъртни случаи е понижен.

Въпреки че има прогрес, откакто 60% от международното население към този момент е имунизирано, „ това не е завършило, до момента в който не завърши на всички места ", каза Тедрос.

„ Съобщените случаи се усилват в съвсем 70 страни във всички райони и това в свят, в който равнищата на тестване са паднали “, добави той.

Генералният шеф уточни, че съобщаваните смъртни случаи се усилват в Африка - континентът с най-нисък обсег на имунизации. Междувременно единствено 57 страни - съвсем всички от които с по-големи приходи - са ваксинирали 70% от популацията си.

Докато международното предложение на ваксини се е подобрило, има „ непълен политически ангажимент за въвеждане на ваксини “ в някои страни, както и пропуски в „ оперативния или финансов потенциал “ в други, сподели той.

„ Като цяло виждаме съмнението по отношение на имунизацията, водено от дезинформация. Пандемията няма да изчезне вълшебен, само че можем да я спрем ", каза Тедрос.

Очаква се тази седмица той да бъде назначен за втори петгодишен мандат на поста като общоприет шеф на СЗО.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР