Пандемията, изолацията и настоящите кризи са увеличили насилието над жените

...
Пандемията, изолацията и настоящите кризи са увеличили насилието над жените
Коментари Харесай

Надежда Стойчева, Асоциация Анимус: Пандемията и настоящите кризи увеличиха жестокостта на посегателствата над жените

Пандемията, изолацията и актуалните рецесии са нараснали насилието над дамите и жестокостта на похищенията. Това сподели Надежда Стойчева, създател на Фондация " Асоциация Анимус “, в изявление за " Добър ден, България “ на  Радио " Фокус “  във връзка с отбелязването на 25-годишнина от откриването на горещата линия, която ще се означи на 1 октомври с мероприятие.

Мерките би трябвало да са съществени, акцентира Надежда Стойчева. " Във всяка община би трябвало да има спешно звено, а в 13 от областите все още няма никакви услуги, свързани с помощ за потърпевши от принуждение дами. Това е един от главните проблеми – неумението да се разпознава в точния момент жертвата и нейния риск. Услугите би трябвало да бъдат развити в страната " уверена е тя.

Важно е навременно да се стопира насилието, означи тя. " Има Закон за отбрана от домашното принуждение, който в действителност е цивилен закон. Той работи ненапълно, само че от три години не се приема от Народното събрание, непрестанно се внасят ремонти. Това не е в интерес на жертвите на домашно принуждение “, уточни шефът на Фондация " Анимус “. 

На 1 октомври Горещата телефонна линия за хора, потърпевши от принуждение, отбелязва 25 години от основаването си. Тя е основана от Фондация " Анимус “ в далечната 1997 година, когато малко се говореше за принуждение върху дами и за домашно принуждение. Националната линия съществува и работи с помощта на работата на към 25 добре тренирани консултанти доброволци. 

Милослава АНГЕЛОВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР