Пандемиите не изчезват - те избледняват. И най-вероятно точно това

...
Пандемиите не изчезват - те избледняват. И най-вероятно точно това
Коментари Харесай

Бавно затихване

Пандемиите не изчезват - те избледняват. И най-вероятно тъкмо това ще се случи с COVID-19 през 2022. Действително, ще има локални и сезонни припламвания, изключително в незадоволително имунизираните страни. Епидемиолозите също по този начин ще би трябвало да бъдат нащрек за нови разновидности, които може да съумеят да заобиколят имунитета, основан от имунизациите. Въпреки това през идващите години, до момента в който коронавирус се трансформира в ендемична болест, сходно на грипа и елементарните настинки, животът в огромна част от света евентуално ще се върне към нормалността - или най-малко постпандемичната нормалност.

Тази вероятност се дължи както на удивителен триумф, по този начин и на депресиращ неуспех. Успехът е, че голям брой хора са имунизирани и че към този момент има нови медикаменти, които могат значително да понижат риска от гибел на всеки стадий от инфекцията - от първите меки признаци до попадането в интензивно поделение. Лесно е да приемем това за даденост, само че бързото основаване и утвърждение на толкоз доста ваксини и медикаменти за нова болест е теоретичен успех.

Ваксината за детски паралич лишава 20 години от ранните изпитвания до първото утвърждение в Америка. До края на 2021, единствено две години след първото идентифициране на SARS-COV-2, светът създава близо 1.5 милиарда дози ваксини против COVID-19 всеки месец. Компанията за научни данни Airfinity предвижда, че до края на 2022 може да бъдат създадени общо 25 милиарда дози ваксини. На среща на върха през септември президентът Джо Байдън прикани 70% от международното население да бъде имунизирано до една година. Доставянето не би трябвало да бъде спънка.

Ваксините обаче не оферират цялостна отбрана, изключително измежду по-възрастните. Но и тук здравната просвета е на висотата на предизвикването. Например ранните признаци могат да бъдат третирани с молнупиравир, антивирусно лекарство, което би трябвало да се приема два пъти на ден и в тестванията понижава смъртните случаи и приеманията в болница на половина. Сериозно болните могат да одобряват дексаметазон, на ниска цена кортикостероид, който намалява риска от гибел с 20-30%. За междинните признаци има медикаменти като ремдесивир и коктейл от антитела, създаден от Regeneron.
Реклама
Представете си комбинацията от ваксини и медикаменти като поредност от стени, всяка от които блокира част от вирусните офанзиви, с цел да не станат смъртоносни. Издигането на всяка нова стена понижава в допълнение смъртността от COVID-19.

Но паралелно с триумфа има и неуспех. Допълнителна причина за какво коронавирус ще предизвиква по-малко вреди в бъдеще е, че към този момент аргументи толкоз доста в предишното. Огромен брой хора са предпазени от актуалните разновидности на коронавирус единствено тъй като към този момент са преболедували. И доста други, изключително в развиващия се свят, ще останат незащитени от ваксини и медикаменти и през 2022.

Този имунитет е добит на ужасяваща цена. The Economist наблюдава несъразмерната смъртност по време на пандемията - тази, която е доста над равнището, което би се очаквало в естествена година. Нашата калкулация към 22 октомври демонстрира общо 16.5 млн. смъртни случая в световен мащаб (с диапазон от 10.2 млн. до 19.2 млн.), което е 3.3 пъти повече от формалните данни. С калкулации със задна дата и допускания за каузи на инфекциите с съдбовен излаз се получава груба сметка, че тези смъртни случаи са резултат на 1.5-3.6 милиарда инфекции - шест до 15 пъти повече от формалната статистика.

Комбинацията от инфекции и имунизиране изяснява за какво примерно във Англия през есента близо 93% от възрастните имат антитела против COVID-19. Както Англия демонстрира, хората са податливи на наново заразяване, само че с всяко прикосновение с вируса имунната система става все по-тренирана да го отблъсква. Като се прибавят новите медикаменти и фактът, че повече младежи се заразяват, това изяснява за какво смъртността в страната в този момент е към една десета от равнището при започване на 2021. Други страни също ще тръгнат по тази траектория по пътя към ендемичност.
Реклама
Всичко това може да се преобърне от рисков нов вид. Вирусът непрекъснато мутира и колкото повече и по-дълго циркулира, толкоз по-голям е шансът да се появи по-заразен нов вариант. Дори обаче разновидностите омикрон и ро да връхлетят, те може да не са по-смъртоносни от делта. Освен това съществуващите медикаменти евентуално ще продължат да бъдат ефикасни, а имунизациите може бързо да бъдат приспособени към разновидностите на вируса.
Просто още една ендемична болест
Ето за какво все по-често хората ще умират от коронавирус, защото са възрастни или немощни, или неимунизирани, или не могат да си разрешат медикаменти. Някои ще останат уязвими, тъй като отхвърлят ваксина, когато им бива препоръчана - пропуск на здравното обучение. Но в това време богатите страни натрупат ресурси от ваксини, а ваксинирането в небогати и отдалечени места е мъчно. Ще има унищожени и изгубени животи единствено поради неналичието на избавителна инжекция, която коства едвам няколко $.

COVID-19 не е завършил. Но до 2023 към този момент няма да бъде животозастрашаваща болест за множеството хора в развития свят. Но към момента ще бъде смъртоносна заплаха за милиарди в бедния свят. Уви, същото е правилно за доста други болести. COVID-19 е на път да се трансформира в просто следващата болест.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Телекоми 2 Политика 3 Технологии 1 Икономика 2 Телекоми 3 Градове 1 Технологии 2 Телекоми 3 Коментари и разбори Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР