Пандан е вечнозелено дърво, което прилича на палма. Расте в

...
Пандан е вечнозелено дърво, което прилича на палма. Расте в
Коментари Харесай

Вкусно пътешествие: Екзотичният плод Панданус

Пандан е вечнозелено дърво, което наподобява на палма. Расте в Африка, Индия, Индокитай, Австралия, Мадагаскар и на цялата територия на Малайзия.

Може да се открие и в някои субтропични и тропични тихоокеански острови. Може да се види на брега, в тропическите дъждовни гори, по крайбрежията на реката.

В днешно време сполучливо отглежда и в други страни. В взаимозависимост от региона в който пораства, дървото може да доближи до 30 метра. Плодовете на Пандан са кръгли и доста огромни. Имат доста на брой семена и наподобяват на ананас. Когато още са не узрели имат светлозелен цвят.

След това си трансформират цвета на жълт, червен, наследник или виолетов. Узрелите плодове са сочни и ароматни. Постоянното ястие на Пандан има успокоителен резултат, укрепва нервите и възстановява кръвното налягане. Плодът се усвоява елементарно и съдържа доста хранителни субстанции като фибри, нишесте, фолиева киселина, фосфор, желязо и калий.

Богат източник е на витамин C и заради тази причина спомага за подсилване на имунната система. Листата на дървото имат сладостен усет и прелестен мирис. Могат да се употребяват като зарзават или под формата на фалшификация, която се употребява за супи и съществени ястия.

 Руло с Панданус

Пандан е най-популярният натурален и наличен оцветител и ароматизатор за тайландските десерти. Благодарение на него десертите получават прелестен зелен цвят и необикновен мирис.

Един от най-известните десерти е яйчен крем изработен с плод Пандан. В Тайланд постоянно можете да откриете зелен самун. Цвета му се дължи на това, че в него се прибавя малко сок от плода. От него също по този начин се прави сос със сварени плодове и кокосово масло, който се употребява за кремове за торти.

От плодовете, листата, цветята и корените на дървото, локалните поданици вършат чайове, които се употребяват в обичайна медицина, както и за локални вълшебен ритуали. От извънредно ароматните съцветия на Панданус се вършат етерични масла и се употребяват за изработката на парфюми. В медицината също намира необятно приложение.

Освен успокояващия резултат, от семената му се прави масло, с което се лекува главоболие. Корените на растението се употребяват като аналгетик и диуретик.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР