Панаир на суетата“ е най-новото грандиозно представление, което зрителите от

...
Панаир на суетата“ е най-новото грандиозно представление, което зрителите от
Коментари Харесай

На театър в Благоевград: „Панаир на суетата“ по романа на Уилям Такъри в Драматичен театър „Никола Вапцаров“

„ Панаир на суетата “ е най-новото грандиозно зрелище, което феновете от Благоевград ще могат да гледат за първи път на 29 октомври 2020 година в Драматичен спектакъл „ Никола Вапцаров “.

„ Панаир на суетата “ е по едноименния разказ на Уилям Такъри и театралната акомодация на Кейт Хамил, с режисьор Маргарита Мачева.

„ Малко театри, сложени в изключителната обстановка, в която се намираме, биха могли да си разрешат да осъществят нови огромни спектакли “, споделя режисьорът на „ Панаир на суетата “ и шеф на театъра Маргарита Мачева.

„ Панаир на суетата “ е един от великите типичен романи в британската литература. Написан през 1848 година, той се занимава с проблеми на обществото, които са настоящи и до през днешния ден – упоритостта, суетата, стремежът към върха и цената, която всеки от нас е подготвен да заплати, с цел да го доближи.

В представлението на благоевградския спектакъл се построява този облик на колелото, което се завърта от бедността към благосъстоянието и трансформира ориста на героите. Резките смени са издирван облик и прекатурват живота на Беки (Ребека) Шарп и Амелия Седли.

„ Често са ме питали „ Коя е ролята, която искаш да изиграеш? “ и в този момент, до момента в който преговарям в ролята на Беки Шарп, мисля че всяка актриса би я желала. Тя минава през доста трудности и се издига от най-низшата класа до елита на обществото “, признава актрисата Мариана Бонева, която за първи път се сблъсква с толкоз огромна и виновна роля, изпълнена с актьорски провокации.

Ролята на Амелия Седли е поверена на Гергана Цакова. „ Играя най-хубавата другарка на Беки и нейна цялостна диаметралност. Амелия следва разпоредбите и се помирява с тях. За разлика от Беки, моята героиня стартира с висок статут в обществото, само че последователно нейните доверчивост и грижовност я водят до по-ниските прослойки “, разкрива актрисата.

Сценичната акомодация на романа е показана като театрална натрупа, ръководена от режисьор, които сграбчват феновете и ги превеждат през завладяващата история. В ролята на Режисьора феновете ще видят познатия им към този момент артист Нено Койнарски, който доскоро повече от месец дебютира на сцената на Драматичен спектакъл „ Никола Вапцаров “ с основната роля в представлението „ Тартюф “.

Всички персонажи, с които се сблъскват Беки и Амелия по своя път (както мъжки, по този начин и женски роли) са изиграни от актьорите Аладин Алиибрахим, Божидар Йорданов, Иван Николов, Нено Койнарски и Теодор Куков.

За да помогне на актьорите в построяването на маниерите, държанието, стойката и физическата кондиция на всеки един персонаж, към креативния екип на спектакъла „ Панаир на суетата “ се е присъединила и актрисата и хореограф на представлението Мариана Йотова.

„ Щастлива съм, че съм част от този развой, тази въодушевена натрупа. Ще се случи един зрелищен театър. Всичко допустимо, което бихме могли да проявим като синтетика, ще бъде безусловно впрегнато в една обща концепция, едно събитие, което се задава “, признава тя.

Музиката е дело на композитора Петър Дундаков. Сценографията е дело на доцент Марина Райчинова.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР