Памуклийка (скална роза или Cistus incanus) е едно от най-мощните

...
Памуклийка (скална роза или Cistus incanus) е едно от най-мощните
Коментари Харесай

Памуклийка (Cistus incanus или скална роза) – Свойства, ефекти, мнения и дозировка

Памуклийка (скална роза или Cistus incanus) е едно от най-мощните растения, което може дейно да поддържа човешката имунна система, като цяло без да предизвиква обилни странични резултати и опция за предозиране. Напоследък е една от най-ценените билки, които усъвършенстват редица функционалности на организма.

Използването на цистус инканус (на латински Cistus creticus или Cistus x incanus ) в грижата за здравето и хубостта има дълга история, датираща от 4 век пр.н.е. В Близкия изток, както и в Северна Африка и европейските средиземноморски райони, билката най-често се употребява за подготвяне на стимулиращи, регенериращи и релаксиращи питиета. Те са били употребявани за подготвяне на чай, употребяван през целия ден. В по-голямата част от Европа знанието за неговите изгоди не е било необятно известно до късното Средновековие.

Днес е известно, че в националната медицина на средиземноморския район от дълго време се употребяват разнообразни типове препарати от памуклийка.

Те са били употребявани за лекуване на доста болести и здравословни положения, в това число:

  • бактериални инфекции;
  • бронхит и астма;
  • чревни конвулсии и диария;
  • хепатит и панкреатит;
  • артрит;
  • контролиране на нарушена работа на храносмилателната система;
  • тревога.

Памуклийката сега извънредно нашумяла, и продължава да набира известност.

Видове Памуклийка (Cistus incanus или скална роза)

Повечето популяризатори на билкарството и билколечението считат сивия цистус за синоним на критския цистус, само че този тип също има шест подвида, които заемат настрана класификационно място в ботаниката. Това може да се окаже сериозен проблем във връзка с стандартизацията на наличните на пазара препарати. Поради това е мъчно да се дефинира от кой тип или подвид суровина е изработен.

В допълнение, всички тези растения се характеризират с друг фитохимичен състав и свойства, постоянно също според от мястото и изискванията на развъждане. Ето за какво не би трябвало да се чака, че всички билкови артикули ще бъдат еднообразно ефикасни и многостранни в деяние.

Терминът Cistus обгръща над 20 типа и подвида растения, от фамилията на Cistaceae само че най-разпространените и култивирани включват: ( 1 )

Цистус кретикус ( Cistus creticus )

Характеризира се с извънредно красиви и розови цветове, красиво украсяващи паркове и градини. Освен това има доста наличие на терпени и в по-малко количество фенилпропаноидни производни могат да се разграничат кверцетин, мирцетин, кемпферол и апигенин. Поради съществуването на карвакрол, билката има известна антимикробна интензивност. Екстрактите от критския вид също демонстрират известна противоракова интензивност.

Cistus ladanifer или лепкав цистус

Този тип има бели цветя с тъмна вътрешност. Характеризира се с натоварен, лепкав и билков мирис и бездънен усет, характерен за този тип скална роза. Благодарение на способността си да улавя тежки метали, може да се употребява за естествена детоксикация на почвата. Смолата, получена от него, се употребява за облекчение на диария и лекуване на инфекции на горните дихателни пътища. Видът Лавдан намира приложение и в парфюмерията.

Cistus Laurifolius

Има бели цветя с жълти центрове. Основните биологично дейни съставни елементи на този тип включват флавоноидни производни, феноли и танинови производни. Също по този начин съдържа терпени, в това число лауринова киселина и клеродани. Сред флавоноидите преобладават съединения като кверцетин, мирцетин, кемпферол и апигенин.

Cistus incanus L. или Сив цистус

Цветята от този вид също са розови, само че се отличават с набръчкани, овални листа. Това е най-разпространеният растителен вид, употребен в домашни грижи за здравето и хубостта. В състава си съдържа катехинови производни, а съществуването на полифеноли дефинира антивирусните му свойства. В извършените изследвания екстрактът, получен от него, също демонстрира in vitro инхибиторни свойства върху развиването на HIV вируса. Активните съставки, съдържащи се в него, демонстрират свойства, които инхибират развиването на ракови кафези на простатата.

Памуклийка (цистус инкантус)- артикули

Най-често срещаните способи за потребление на билката цистус са най-вече запарки и чайове от сушени билки. Успешно могат да се употребяват и в домашни условия като ежедневна добавка на течности в организма.

  • Маслото от Cistus също се предлага все по-често на пазара, което се употребява основно за козметични и ароматерапевтични цели.
  • Екстрактът от памуклийка, въпреки това, все по-често е доста скъпа съставна част в натуралната козметика, предопределена най-вече за интензивна грижа за мазна и проблематична кожа и коса. Хидролатът от Cistus, създаден в процеса на парна филтрация, също от време на време се употребява за козметични грижи.
  • Въпреки това, най-традиционният билков артикул, който е много необичаен в наши дни, е Ладанум – здравословна и ароматна смола. Има вековна традиция на потребление, упомената даже в Библията.

Каква е натуралната мощ на растението Памуклийка

Известно е, че полифенолите, открити в зеленчуците и плодовете, както и аленото вино и зеления чай, имат отлични антиоксидантни и защитни свойства. Подобно на витамините, те играят основна роля за нашето здраве, заради което от време на време ги назовават ​​„ витамини на 21 век “. Проучванията демонстрират, че някои типове полифеноли имат специфични здравословни свойства и най-високото им наличие може да се откри в Cistus incanus.

Заслужава да се означи, че антиоксидантите се смятат за безусловно нужни съставни елементи на диетата за поддържане на положително здраве. Те ви разрешават да неутрализирате действието на свободните радикали, преди те да могат да причинят повече вреди на тялото. Това е изключително значимо при липса на вярна диета, приложимост на стимуланти или разнообразни здравословни проблеми.

Диета, богата на антиоксиданти, може да понижи риска от развиване на доста болести, в това число сърдечни болести и някои типове рак. Веществата, съдържащи се в билката, защищават клетките от увреждане вследствие на процеса на окисляване и по този метод оказват помощ на организма да се отбрани от разнообразни инфекции и забавят процеса на стареене.

Памуклийка (Cistus incanus или скална роза) – Свойства и резултати

Cistus е чудесна билка, която може да обезпечи доста скъпи свойства за здравето и грижата. Благодарение на постоянната приложимост е допустимо да се реализиран изненадващи резултати. По-долу представяме най-важните изгоди от потреблението му.

1. Укрепване на имунната система

Имунната система на тялото е комплицирана защитна система, която му разрешава да устои на развиването на множеството инфекции. По този метод имунната система се бори против микробите, които нападат вътрешните органи и предизвикват развиването на доста болести. Въпреки това, тя може от време на време да отслабва, което доста усилва риска от заболяване и развиване на доста болести.

Използван като хранителна добавка, той дейно подкрепя имунната система и дава подтик за деяние, което се удостоверява от редица клинични проучвания. Благодарение на обстоятелството, че Cistus incanus е извънредно богат на полифеноли, той подкрепя елиминирането на микроорганизми като вируси и бактерии. ( 2 )

Особено се предлага в интервала на нараснал риск от грип и настинки. Той също по този начин естествено подкрепя процеса на лекуване въз основата на синтетични фармакологични сътрудници. При инфекции на горните дихателни пътища билката форсира процеса на премахване на досадните признаци и способства за по-бързото възобновяване. Поради антихистаминовите свойства на прочистването, постоянно се предлага и за битка с алергии, също породени от прахуляк и полени.

2. Детокс на тялото

Редовната консумация на пречистващи запарки подкрепя процеса на ликвидиране на организма от отрови, както и рискови за здравето тежки метали. Особено се предлага за пушачи, които са доста по-застрашени от голям брой съществени здравословни затруднения заради по-голямото и по-бързо струпване на рискови субстанции в организма.

3. Защита против инфекции

Широко публикувано е мнението, че прочистващата билка се бори съвършено с разнообразни възпаления, изключително се предлага при обща профилактика на здравето и подкрепяне на лекуването на горните дихателни пътища. ( 3 ) Природната медицина постоянно го загатва в подтекста на успокояващата кашлица, както и оправянето с хронични проблеми и неприятни болки в синусите. ( 4 )

Редовната приложимост на памуклийка ви разрешава доста да намалите развиването на известните гъбични инфекции с варианта Candida albicans. ( 5 ) Позволява ви да донесете облекчение и да ускорите лекуването при положение на противен пърхот, псориазис, акне и екзема. Cistus incanus също ви разрешава да се справите с микозата на кожата и ноктите и понижава риска от сезонен херпес.

Билката памуклийка съдържа дейни субстанции, които естествено защищават от рискови инфекции със Staphylococcus aureus. Когато се развие тази бактерия, могат да зародят доста разнообразни типове инфекции и затруднения на болестта, изключително гнойни инфекции на кожата и меките тъкани (абсцеси, циреи, лишеи и др.) и систематични инфекции (пневмония, трахеит, инфекции на пикочните пътища и др.).

Някои източници сочат, че постоянната приложимост на прочистването може доста да понижи риска от зараза с бактерията Helicobacter pylori, която е виновна за доста проблеми на храносмилателната система и образуването на стомашни язви. Обикновено се признава, че пречистващият чай може да се дава на деца от 3-годишна възраст, което способства за повишение на техния имунитет и понижаване на редица опасности от болести!

4. Укрепване на сърцето и кръвоносната система

Активните съставки, съдържащи се в растението памуклийка, обезпечават по-ефективна отбрана против здравословни проблеми на сърдечно-съдовата система. Редовната приложимост на Cistus Incanus предотвратява образуването на атеросклеротични плаки и укрепва стените на кръвоносните съдове. Освен това понижава забележимия риск от запушвания и кръвни съсиреци. Благодарение на тези свойства, той е естествена превантивна мярка против проблемите на сърдечната исхемия, хипертонията и атеросклерозата.

5. Естествена отбрана против нездравословното влияние на свободните радикали

Образуването на свободни радикали в организма е естествен метаболитен развой и е незаместим детайл от вярното му действие. При естествени условия и липса на здравословни проблеми не е главен проблем. Количеството на свободните радикали в тялото може да се усили доста, увеличавайки риска от доста здравословни и проблеми с грижите, при положение на спомагателни условия, като:

  • неправилна диета;
  • доста натоварване на тялото;
  • прекалено затлъстяване;
  • стрес;
  • консумация на алкохол или тютюнопушене.

Поради забележителното наличие на антиоксиданти, изсушеният цистус постоянно се предлага като естествено подмладяващо средство и поддържащо здрав тип на тялото. Има свойството да обезврежда свободните радикали и да понижава риска от колагенози. Веществата, съдържащи се в памуклийката, имат противовъзпалителни, релаксиращи и подмладяващи свойства.

6. Осигуряване на естествена отбрана на здравето на дамите и мъжете

В някои изследвания можете да намерите информация, че някои от полифенолите, съдържащи се в цистус инканус, демонстрират хормоноподобни резултати и тяхното наличие в ежедневната диета може да има доста позитивен резултат при положение на предварителна защита на здравето. Такъв може да е и казусът с остеопорозата, която най-често визира дами в менопауза. За страдание досегашните проучвания не удостоверяват ясно този факт, с цел да може да се приказва за същински пробив в региона на естествената медицина.

Редовната приложимост на памуклийка също по този начин разрешава на възрастните хора да обезпечат чувство за облекчение и по-добро богатство, изключително мъжете с хипертрофия на простатата. Благодарение на своите цитотоксични и антипролиферативни свойства, той инхибира развиването на неопластични промени, забавя доста размножаване на клетките, а също по този начин понижава риска от други болести, изключително тежки в преклонна възраст.

7. Противодействие на лаймската болест

Някои източници оповестяват за успеваемостта на памуклийката в битката с бактериите спирохети, които предизвикват Лаймска болест. Съставките, съдържащи се в него, защищават тялото от инфекции и могат да бъдат значима част от билковата терапия, подпомагаща досадния развой на излекуване. В случай на вирусно заболяване естествените пречистващи съединения поддържат имунната система и понижават риска от нейното развиване.

Отварата от Cistus incanos също се употребява от някои за естествена отбрана на домашни любимци против бълхи и кърлежи. За тази цел можете също да обогатите ежедневната храна на домашния любим със сушенa памуклийка.

8. Противодействие на миризмата на тялото

Редовната консумация на чай от Cistus incanus или хранителни добавки на негова основа понижава телесната миризма. В случай на проблем с прекалено изпотяване и миризма, след няколко седмици пиянство на питиета от Cistus incanus, можете да забележите доста усъвършенстване. За да се увеличи успеваемостта на лекуването, също си коства да употребявате магданоз, както под формата на корен, по този начин и под формата на листа.

9. Поддържане на вярна орална хигиена

Активните съставки, съдържащи се в екстракта от памуклийка, също оказват огромна помощ при ежедневната орална хигиена. Изплакването на устата със отвара от билката след четкане може елементарно да размени известните аптечни води за уста, които нормално употребяват антибактериални субстанции, като токсичния триклозан. Редовното разчистване с памуклийка също ви разрешава да увеличите резултата на избелване на зъбите, основно заради способността за разтваряне на бактериалния биофилм, отсрочен върху зъбите.

10. Естествена и ефикасна грижа за хубостта

Активните субстанции, съдържащи се в памуклийката, имат забележителен капацитет за грижа, употребявани с ненаситност в доста органични козметични артикули. Благодарение на високото наличие на антиоксиданти, подкрепя процеса на отбрана против бръчки, поддържа стегнатостта и здравия звук на кожата.

Пиенето на памуклийка работи добре и в битката с мазната кожа и акне, тъй че може да се употребява под формата на инфузия, като естествено почистващо средство за кожата или тоник. У дома си коства да го смесите с инфузия на теменуга или лайка. Cistus, употребен през устата, форсира заздравяването на рани и отстранява грозните следи по кожата.

В грижата за косата тази билка ускорява успеваемостта на битката с пърхота и несъразмерното омазняване. Екстрактът от това растение може да се откри в доста естествени шампоани без sls и други синтетични съставки.

Как да използваме Памуклийка?

Има доста способи да употребявате тази чудесна билка за лечебни и разкрасителни цели. По-долу са най-често срещаните способи.

1. Чай от памуклийка

За да се обезпечат оптимални и ясни резултати, чаят от Cistus Incanus би трябвало да се употребява дълготрайно време и постоянно, за предпочитане не по-малко от половин година. Спорадичната приложимост не разрешава никакви забележими промени и усъвършенствания. Едва в дълготраен проект Cistus incanus разкрива своя пречистващ и детоксикиращ капацитет. Най-честите форми за домашна приложимост на тази билка са варени запарки и запарка.

За да приготвите отвара от билката скална роза, залейте една супена лъжица изсушена билка с един литър вряща вода и оставете да престои към 10 минути под похлупак. След прецеждане и изстудяване напитката е най-добре да се приема 2-3 пъти дневно. Билковата суша може да се подготвя до 4 пъти, с помощта на което е допустимо да се възползвате от всички дейни съставки, съдържащи се в нея. Чаят от цистус от време на време може да се овкуси с лимонен сок или да се подслади с малко количество мед или стевия.

Редовното пиянство на инфузията е натурален метод за подсилване на имунната система за цялото семейство, изключително значимо в края на сезона, когато е доста елементарно да се болестите с простуда или други инфекции. Най-добри резултати обаче се реализират, когато се употребяват за интервал от мин. 6 месеца. Чаят се предлага и през лятото за подготвяне на разхлаждащи питиета с кубчета лед, лимон и листа от мента.

Отвара от памуклийка

Очистването под формата на запарка нормално се употребява за лекуване на хронични болести, както външно, по този начин и вътрешно. За да го приготвите, налейте към чаша прясна вода (200-250 мл) в тенджера и по-късно изсипете към 10 грама от билката (една супена лъжица изсушен). Оставете всичко да заври и по-късно варете за към 5 минути на слаб огън. След като изстине, отварата се прецежда.

Отварата от памуклийка се предлага за външни цели с компреси и изплаквания. При вътрешна приложимост, най-често за подкрепяне на лекуването на възпаления, се предлага използването на към 100 ml течност 3-4 пъти дневно. При нужда от клизма е задоволително да употребявате към 150-200 мл запарка.

Тази билка е богата на биофлавоноиди, които съвършено взаимодействат с витамин С, с помощта на което ви разрешават да увеличите неговия резултат. Заслужава да се означи също, че чаят, подготвен от него, има алкализиращ резултат върху тялото, с помощта на което идеално балансира равнището на киселинност.

Памуклийка- Дозировка

Много хора се чудят по какъв начин да одобряват билката, с цел да реализиран оптимални здравословни резултати. Повечето източници демонстрират липса на странични резултати от при рационални дози. Какви са рационалните дози? Най-често до 1 литър напитка дневно, призната на няколко приема. Понякога се предлага дозиране на билката в размер на 3-4 чая дневно, по 150-200 мл. Въпреки това доста хора го употребяват един път на ден и виждат ясни здравословни резултати под формата на доста по-добра резистентност на организма към всевъзможни инфекции.

Все по-често можете да намерите Cistus Incanus на таблетки, предопределени за комфортна хранителна добавка. В този случай си коства да следвате инструкциите на производителя за съответен препарат и да вземете поради вероятното по едно и също време потребление на инфузии. Най-често производителите показват 1-2 таблетки дневно, според от самостоятелните потребности. Добавките от този вид нормално се предлагат да се одобряват преди хранене.

Несъмнено най-важният аспект от потреблението на тази неповторима билка за реализиране на нейната успеваемост е на първо място редовността. Те би трябвало да се употребяват непрестанно всеки ден в продължение на най-малко няколко месеца.

Отслабване

Памуклийката доста постоянно се счита за съвършената билка за намаляване. Нейната функционалност в този развой обаче не е да форсира загубата на тегло, а да натурализира нездравословните резултати от този развой. Както знаете, тази билка има невиждани свойства за пречистване на токсините, които се демонстрират изключително мощно в процеса на нараснал метаболизъм и физически извършения. Много от тях също се освобождават дружно със загубата на мастната тъкан, в която са били ситуирани.

Затова си коства да си зададем въпроса има ли смисъл от потреблението на билки за намаляване? Несъмнено да. Той идеално ще поддържа отбраната на тялото по време на прочут потрес, обвързван с диетата и смяната на метода на живот. Освен това ще способства за възстановяване на настроението и усилване на мотивацията. Също по този начин ще отбрани тялото от доста възпаления и инфекции.

Cistus Incanus при бременност

Много дами, които се грижат за здравето и положителното си самочувствие, постоянно пият билкови отвари, заради което се чудят дали да трансформират навиците си след зачеване. Много източници приканват да продължите да употребявате тази билка, само че те не са подкрепени от никакви надеждни проучвания. Струва си да се означи, че към момента има нови резултати от проучвания по отношение на свойствата на някои билки, които са били считани за безвредни, само че все пак са повлияли отрицателно на някои функционалности на тялото. Здравословните билки за пиянство, които са били употребявани до момента, се смятат за рискови за бременни дами и кърмачки.

По естеството на нещата пробното проучване на бременни дами постоянно е доста мъчно, даже невероятно, заради невъзможността да се поеме какъвто и да е риск за здравето на плода. Възрастните, които поемат избрани опасности без да пита, са нещо друго. Затова най-безопасният съвет е да спрете да пиете Cistus по време на бременност и да изчакате най-малко до раждането. И сигурно, за всевъзможни диетични промени би трябвало да се съветват с Вашия доктор.

Памуклийка за деца

Повечето източници демонстрират, че почистващата билка не би трябвало да се употребява при деца под 3-годишна възраст. Въпреки това си коства да не вземате решения сами и постоянно да се консултирате с педиатър. Всякакви промени в диетата на дребните деца могат да имат съществени последствия за тяхното здраве и вярно развиване.

Памуклийка в градината

Все по-често в градините и парковете се срещат разнообразни разновидности на растението. Те са мощно дървесни шубраци с друга височина и широчина. Някои типове пълзят по земята, до момента в който други са отворени, изправени и тънки. Това обаче не са растения, подобаващи за доста структурирани градини. Дори постоянното подкастряне на храстите на Cistus не ви разрешава да се отървете от леко „ дивия “ му тип.

Храстите цъфтят най-силно напролет, а някои типове стартират още през март. Всяко цвете цъфти единствено за няколко часа, само че доста сортове цъфтят толкоз щедро, че цялото растение е покрито със стотици нови цветя всеки ден. Цветовете варират от бяло, през доста нюанси на розово и лавандула, до жълто. Венчелистчетата на някои цветя също имат ефектно леке ​​в основата на всяко листенце, най-често алено или кестеняво.

Противопоказания за потребление

Много хора се интересуват от вероятните противопоказания за потреблението на памуклийка. За страдание до момента няма надеждни резултати от проучвания по тази тематика. Общопризнато е, че не провокира обилни странични резултати и е малко евентуално да се стигне до предозиране. Струва си да се помни обаче, че такива отзиви се формулират въз основа на наблюдения на болшинството и постоянно се пропущат инцидентни случаи.

Изследванията върху токсичността на това неповторимо растение демонстрират, че най-вредните вторични метаболити на това растение са танините и производните на галовата киселина. Те могат да окажат негативно влияние на първо място върху здравето на черния дроб и бъбреците.

В региони, обрасли с разнообразни типове скална роза, се следят и някои нарушавания в работата на централната нервна система при овцете. Това може да докара до това, че дълготрайната консумация на обилни количества екстракти от разнообразни типове и подвидове на растението, също и под формата на мудни инфузии, може да бъде нездравословна за здравето.

В момента обаче няма разпореждания или рекомендации от централни проучвателен центрове и държавни институции. Като се има поради историческата информация, заслужава да се означи, че растението се употребява в някои райони на Средиземноморието в продължение на доста епохи, сходно на чая в Китай.

Хронично заболели хора, непрекъснато приемащи медикаменти, бременни дами, кърмачки и дребни деца, наложително би трябвало да се съветват с доктор преди да употребяват памуклийка.

Мнения за памуклийка

В днешно време можете елементарно да намерите доста отзиви, изключително в интернет. По-голямата част от тях са положителни и даже въодушевени. Рядко могат да се намерят по-неблагоприятни отзиви или поставящи под въпрос успеваемостта й.

Повечето хора хвалят чайовете от тази билка, най-много поради резултата им върху цялостното подсилване на имунитета на организма. Благодарение на постоянната приложимост, доста хора заобикалят сезонни инфекции и болести, изключително такива постоянно срещани като настинки и грип. Можете също по този начин да почувствате по-добро въодушевление и цялостна сила на тялото.

Разбира се, някои подозрителни хора може да отрекат свойствата на Cistus incanus и да настояват, че множеството от изгодите се дължат на плацебо резултата. Въпреки това е мъчно да се спори с този вид причини, изключително когато реализираме стремежи резултат.

Много отрицателни отзиви за памуклийката могат да бъдат резултат и от неправилната й приложимост, изключително неналичието на прецизност и задоволително дълъг интервал, както и потреблението на артикули с ниско качество. Много източници сочат, че един и същи растителен тип, отгледан при разнообразни условия, има доста друго количество скъпи дейни съставки. Ето за какво е толкоз значимо да употребявате артикули с най-високо качество, а не безусловно най-скъпите и най-широко рекламираните.

Важен проблем обаче наподобява неналичието на подобаващи правни разпореждания, налагащи на производителите задължението да стандартизират питателните добавки. Най-често е мъчно да се откри видовото название на съдържащите се в тях растителни субстанции. Самият термин “ Cistus incanus “ не споделя нищо и не дава никаква подобаваща информация за продукта. Особено рискови могат да бъдат обстановките, в които подведеният консуматор се отхвърля от обичайните способи на лекуване.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР