Паметникът на Цар Освободител до ден днешен може да ни

...
Паметникът на Цар Освободител до ден днешен може да ни
Коментари Харесай

Паметникът на Цар Освободител - как един италианец изобрази българската свобода



Паметникът на Цар Освободител до ден сегашен може да ни служи като пример за добре свършена работа, сподели в изявление за БНР доктор Илия Мечков, основен специалист в Регионалния исторически музей в София. 
Авторът Арналдо Дзоки е от европейска и международна големина.  Повече от 10 години преди основаването на паметника Дзоки работи частично в България , като има направени 2-3 паметника преди него.

Създаването на паметника е част от историята на подобряването на руско-българските политически връзки, означи Мечков.

„ Целта на българските държавни управления и на българското ръководство в лицето на Фердинанд е да се върви към оповестяване на самостоятелност на България, което минава през доста положителни връзки с Русия . Така се стига до втората вълна от основаване на монументи на признателността към Руската империя, която ни освобождава и по-скоро към цялата нейна войска, в която влизат десетки нации . “

 През 2012 година бе осъществена реституция на паметника. Снимка: БГНЕС

Паметникът на Цар Освободител е измежду най-изящно направените и архитектурно издържани монументи у нас, счита доктор Мечков.

Скулптурната комбинация изобразява над 30 исторически фигури на военачалници, бойци, политици , огромна част от които са били живи по време на основаването му, описа той в предаването „ Преди всички “.

 Снимка: БГНЕС

През 1898 година поборническо-опълченска организация инициира основаването на паметника. Финансирането е било доста съществено – за изработката му са изразходвани общо 400 000 златни лв. . В състезанието са взели участие 31 претенденти от 13 страни. Проектите на участниците в състезанието са били изложени в Княжеския манеж.

 Част от процеса по разчистване и реституция на паметника Снимка: БГНЕС

38-годишният тогава Арналдо Дзоки впечатлява със своя бездънен план и концепция, с изобразените фигури и събития от Освободителната война. По-късно Дзоки създава и монументи, отдадени на Гарибалди и неговото национално-освободително дело.  

 Снимка: БГНЕС

Монументът е открит през 1907 година .

„ Фердинанд съумява да въздигне развиването на България във всички области и основаването на този монумент е един от образците за европейски метод “, разяснява доктор Илия Мечков.

Чуйте повече за историята на паметника в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР