Паметникът на Съветската армия в София няма никаква историческа или

...
Паметникът на Съветската армия в София няма никаква историческа или
Коментари Харесай

Георги Тагарев: Паметникът на Съветската армия няма историческа или военна стойност

Паметникът на Съветската войска в София няма никаква историческа или военна стойност ”. Това съобщи някогашният министър на защитата от служебния кабинет на Марин Райков – Тодор Тагарев в предаването „ Денят онлайн ” по NOVA NEWS. Думите му са за разногласията за вчерашния ден – 9 май, когато се празнува и успеха над фашизма, и Денят на Европа.

„ Изненадан съм, че беше разрешено да се възвърне надписа на Паметника, който е откровена неистина. България не е част от военните дейности против Съюз на съветските социалистически републики по време на Втората международна война. Въпреки това, Съюз на съветските социалистически републики на 5 септември 1944 година афишира война на България и окупира България. От какво ни освобождава Съюз на съветските социалистически републики? Освобождава ни от златния запас на страната, от Държавния списък – документалната ни памет, от към 20 000 таврийски българи, които биват назад върнати и евентуално огромна част от тях умират по пътя или по лагерите в Сибир. Това ли честваме ”, запита Тагарев.

По думите му Паметникът на Съветската войска не е боен монумент, тъй като на наша територия няма починали руски воини. „ За мен това е един тотем на превъзходството на Москва над България, който ни кара да се усещаме отговорни, подчинени по някакъв метод на Русия ”, изясни Тагарев.

Той напомни, че на съвещание на КСНС от предходната година бе решено бюджетът за защита да доближи до 2% от Брутният вътрешен продукт още през тази година. „ Странното е, че служебното държавно управление, назначено от президента Радев не планува повишение на бюджета за защита до 2%, макар че направи бюджет с недостиг над 6%. Това е много необичайно ”, изясни Тагарев. Той добави, че след нахлуването на Русия в Украйна, тези 2% не са цел. „ Това е минимално ниво на разноски, при които страните, които усещат опасност и са виновни за своята роля в НАТО и в Европейски Съюз, би трябвало да заделят ”, стимулира се Тагарев.

За образуването на отбранителната политика, той изясни, че всеки един министър работи като част от кабинета, той не дефинира самичък отбранителната политика на страната, вземат участие и военни, и цивилни, и специалисти. „ За отбранителната политика би трябвало да има единодушие на целия кабинет. Министърът може да изрази своите визии, само че решението е групово ”, добави Тагарев по отношение на разновидностите за личността на военния министър в идния постоянен кабинет.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР