Паметникът на Бенковски – един от символите на Копривщица –

...
Паметникът на Бенковски – един от символите на Копривщица –
Коментари Харесай

Няма пари за реставрация на паметника на Бенковски в Копривщица

Паметникът на Бенковски – един от знаците на Копривщица – има незабавна потребност от реституция. Пари от общинския бюджет няма. За да запазят историческото и културно благосъстояние на града от общината почнали да събират дарения, само че средствата са извънредно незадоволителни. Сега обръщат взор с очакване към страната, заяви.

Кунка Неделева – шеф на,,Дирекция на музеите“, гр. Копривщица: Аз не мога да си показва Копривщица без огромния паметник на „човекът що даде съдбовния знак“ – Георги Бенковски.
Той бди над Копривщица и припомня за това време, когато свободата коствала човешки животи.

Построен през 1976 година, паметникът е устоял на всички прищявки на времето – мраз, сняг, зной. Но за тези 42 години не е реставриран нито един път.

„Виждате, че е издигнат върху 5 морени, които символизират 5-вековното турско иго. Сега положението не му е добре. Поддържаме го. Както виждате, чисто е, само че самите морени, самият ваятел предходната година пристигна и със сълзи на очите… предлага да обърнем внимание, тъй като той знае цялата конструкция на паметника“, сподели Генчо Герданов – кмет на Копривщица.

Констатирал – реституция е изрично наложителна. Паметникът е построен от гранитни блокове. Но поради продължителни дъждове, по този начин и не съумели да свържат обособените елементи със скоби, налети с олово, което е и най-дълготрайно. Вместо това – налели ги със смола.

„Затова паралелно на старите скоби би трябвало да се слагат нови, закрепени с олово. Не единствено паметникът се нуждае от бърза и незабавна реституция и консервация, само че също и панорамната площадка. Би могло да се намерения и за обезпечаване на най-много по-добър достъп за по-възрастни хора и деца“, уточни Кунка Неделева – шеф на „Дирекция на музеите“, гр. Копривщица.

„Не по-малко от 50-60 000 лв., не по-малко – това е минимумът, който е необходим“, безапелационен е кметът.

От общината са разкрили банкова сметка за дарения – разчитат на родолюбиви българи, само че и на страната.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР