Паметникът му е по най-стария проект отпреди 20 години, търсил

...
Паметникът му е по най-стария проект отпреди 20 години, търсил
Коментари Харесай

Ех, ако можеше Коджакафалията да се изправи днес и да замахне с бастуна, та да ни вкара в правия път

Паметникът му е по най-стария план отпреди 20 години, търсил съм символика, само че най-много натурализъм, сподели даровитият създател

„ Подарих на 45 фамилии места – обаче се явиха още 350 – небогати, бездомни и безимотни и молят да им дам места безплатно. Аз и това взех решение да сторя ”

Из Завещанието

Това е епиграфът на цялата комбинация, която ще припомня на актуален Бургас кой е Ал.Г. Коджакафалията и за какво е значимо делото му. Разговаряме с създателя на плана Радостин Дамасков.

- Г-н Дамасков, поздравления за добре свършената креативна работа по скулптрирането на Благодетеля Александър Георгиев Коджакафалията. Прави усещане обаче, че е с бастун, а в краката му монтирате гълъби, които кълват трохи. Защо ползвате тези детайли, прочут е единствено един фотографски портрет на донора – до гърдите, с палто и калпак?

-Спонтанно ви споделям, че бастунът е моя концепция, добавил съм го, откакто прочетох задоволително история, а и по този начин го разказва Антон Страшимиров. Знаете, че до края на живота си Коджакафалията не е свалил селските си облекла, ходел е с калпака и не се е впечатлявал от стилните трендове на новоизлюпените богаташи и дипломатите, които са пирували в неговите ханове. Бастунът, с днешна дата, има и различен смисъл за мене – да можеше Коджакафалията да се изправи и да ни подметне с този бастун, та да ни вкара в правия път. Ние не заслужаваме неговото милосърдие тъй като по-голямата част от новите генерации въобще не могат да асимилират какво е направил той, с цел да го има днешния Бургас. Гълъбите са знак на милосърдието, три от тях кълват от трохите, само че ще има един, който ще е до дясното му рамо. Мисля, че това е реален облик.

- Но за какво гледа към югозапад, където са дърветата по ул. „ Стефан Стамболов ” и затвореното към този момент кафе „ Калина ”? Защо не е насочена лицевата му страна към огромното кръстовище на Новата поща?

- Мислил съм върху това. Ако бях спазил вашето виждане, единствено в дребна част от деня, към късния следобяд, бронзовата фигура щеше да бъде лизната за малко от слънцето. А в този момент целият профил ще свети. Но по-важното е, че гледа към истинския километричен знак от зелен айтоски камък, подложен на ул. „ Стефан Стамболов ” при започване на предишния век, с цел да указва на задаващите се каруци от Айтос, че до Бургас има още цялостен един километър.
 Автентичният километричен знак от 1891 година, консервиран със средства от туристическите такси, събрани от отдел „ Туризъм ” и Туристическия информативен център към Община Бургас
Исторически грамотните хора знаят, че по това време по-малкият от 10 000 души град е бил разположен най-вече около настоящето пристанище. Ако Коджакафалията не беше раздал своите земи безплатно на тракийските бежанци, парцелирайки ги за домове и дворове за лична сметка и в случай че не беше заплатил направата на първия регулационен проект на града, той доста по-късно щеше да се развие в тази част. До огромна степен благодетелят поглежда, посредством паметника, и към Иновативното учебно заведение, което е било издигнато върху негова земя, с негови средства, като сиропиталище.

- Помня, че имаше доста хрумвания за монумент на Коджакафалията след рухването на тоталитарния режим. Предлагаха се разнообразни планове. Единият беше за 5-метров паметник на мястото, където е бил гробът – сред новата постройка на БСУ и някогашното помощно учебно заведение. Сегашният план, към този момент осъществен, по чия самодейност е?

- Ооо, по-добре да не ме връщате обратно. Имаше два Инициативни комитета през годините, и двата с набирателни сметки. Първият събра 0 лв., а вторият – 2 лв.. Накрая Община Бургас се взе в ръце и финансира това, което виждате. Всъщност това са пари на данъкоплатците на тази община, наши пари, само че е значимото, че са вложени в нещо в действителност значимо. Самият монумент е моят първичен план отпреди 20 години. Доста по-скромен от всички грандиозни хрумвания, които се обсъждаха във времето. Тук желая да прибавя, че несъмнено ще се появят доста „ естети ”, които ще ви кажат, че тези каченни блокчета от гравит в основата са грозни, само че аз съм ги поставил преднамерено, с цел да припомнят за предишното и че Коджакафалията постоянно е бил покрай земята. Имах голямото предпочитание, когато багерите изриваха старите улици на Бургас, да запазя 4-5 квадратни метра от най-старите калдъръмени плочки, само че по този начин и не ме схванаха тогава архитектите. Искаше ми се под бронирано стъкло да слага в действителност скъпата за историята настилка. Не съумях да запазя от тях, само че считам, че паветата от камък са задоволително красноречиви и се покриват с концепцията. Между паметника и пейките има задоволително място, през което ще бъде насочен пешеходният поток сред двете улици „ Цар Симеон I ” и „ Стефан Стамболов ”. Това е едно отлично ново градско пространство.

- Кога ще е формалното разкриване?

- Кметът Димитър Николов се оказа толкоз припрян, че даже не изчака да приключим композицията. Гледах го във Facebook, че се радва,  снимал се е гордо преди церемонията. А тя следва и ще бъде скоро.
 Вижте какво е дал на Бургас Александър Георгиев Коджакафалията в късата история:


Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР