Паметник на софийския кмет инж. Иван Иванов ще бъде издигнат

...
Паметник на софийския кмет инж. Иван Иванов ще бъде издигнат
Коментари Харесай

В София ще бъде поставен паметник на кмета инж. Иван Иванов

Паметник на софийския кмет инж. Иван Иванов ще бъде повдигнат до метростанция " Стадион Васил Левски " по самодейността на някогашния консултант и народен представител от ДСБ проф. Вили Лилков.

Автор на монумента е великотърновският ваятел Борис Борисов, който завоюва конкурс на Столичната община в конкуренция с други 8 създатели.



Инж. Иван Иванов е кмет на София от 25 май 1934 година до 9 септември 1944 г като този интервал се дефинира като „ 10 златни години за София “. Той е вторият най-дълго управлявал кмет на столицата - 10 години, 3 месеца и 15 дни.

Иван Иванов спомага и работи за пробутване на рилския тръбопровод в София. Спомага за благоустройството на парк Витоша като на него е наречена хоризонталната пътека от с. Железница до кв. Княжево. Проектант е и на язовир „ Бели Искър ".

Докато е градоначалник е приключена постройката на ректората на Софийския университет, облагородени са Южният парк и Борисовата градина, издигнати са сегашната постройка на Столичната община, на Българска народна банка, на Съдебната палата, Министерство на защитата, Държавният музикален спектакъл, зала „ България “, както и Националната и Столичната библиотека.

Паметникът на софийския кмет Иван Иванов е наоколо до метростанция " Стадион Васил Левски ". Мястото не е определено инцидентно - през април 1933 година, до стадион " Юнак " бликва водата от Рилския тръбопровод, планиран и изпълнен под управлението на Иванов.

Снимки: БГНЕС

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР