Паметник на Нелсън Мандела бе официално открит в София по

...
Паметник на Нелсън Мандела бе официално открит в София по
Коментари Харесай

Откриха паметника на Нелсън Мандела в София

Паметник на Нелсън Мандела бе публично открит в София във връзка 30-годишнината от възобновяване на дипломатическите връзки сред България и Южна Африка. Монументът се намира пред постройката на Полиграфия офис център на улица " Николай Ракитин " 2 в столицата.
Още по темата
Зам.-министърът на външните работи Велислава Петрова изясни на церемонията през днешния ден, че това е едно от поредицата събития, проведени от посолствата на двете страни, съобщи Българска телеграфна агенция.

" С делото и живота си Нелсън Мандела се е трансформирал в знак на битката за правата на индивида, за битката за независимост. С откриването на този монумент освен ние можем да помним задачата и делото му, само че и ще остане за идващите генерации ", каза Петрова за някогашния президент на Южна Африка.

Двете страни са имали другарски връзки и преди 1992 година. Зам.-министърът уточни, че двустранните връзки сред България и Южна Африка, без значение от дистанцията сред двете страни, с всяка минала година се уголемяват. Велислава Петрова изрази вяра, че ще продължат и връзките в областта на стопанската система.

Според изпълнителния шеф на Lion`s Head Христо Илиев, компания, финансирала построяването на статуята на Мандела, това е още една стъпка в усилието да бъде маркирана дългата връзка сред двете страни. " Искам да благодаря за съдействието на кмета на Столична община. Нека почетем този извънреден човек, който работи през целия си живот за по-добър свят и остави отпечатък върху всички нас ", сподели той.

Нелсън Мандела е първият демократично определен президент на Южна Африка, който посвещава живота си на правата на индивида. Той ръководи страната си през кротичък преход от Апартейда (режим на предимство на бялата раса в ЮАР) към многорасова народна власт. Мандела е притежател на Нобелова премия за мир и се трансформира в знак на международния мир.

На събитието участва Табо Тахе, дипломат на Република Южна Африка в България.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР