Паметник на дядо Добри от бял камък, седнал и с

...
Паметник на дядо Добри от бял камък, седнал и с
Коментари Харесай

Нека заедно изградим първия паметник на доброто

Паметник на дядо Добри от бял камък, седнал и с чашката за дарения в ръце ще бъде повдигнат в пространството към храм-паметника „ Св. Ал. Невски “ – мястото, където светецът от Байлово прекара най-вече време в събиране на дарения за българските храмове. Това ще бъде и първият монумент на положителното в България.

За реализацията му „ Сдружение Азбукари “ организира поредност от начинания. Идеята на обществениците е в центъра на акцията да бъдат сложени децата, тъй като Дядо Добри доста ги обичаше и тъй като главната устременост на „ Сдружение Азбукари “ е да предизвиква дребните българчета да осъществят фантазиите си, изясни Цвета Кирилова, ръководител на неправителствената организация.

Вече е подготвен идейният план за паметника от гипс и глина. Негов създател е скулпторът Красимир Митев, учител в Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино.

 дядо положителни

Идеята е деца от неповторимото и само на Балканите учебно заведение да изковат от камък паметника на светия дъртак, под управлението на ментори и преподаватели, като част от концепцията на уредниците в центъра на акцията да бъдат сложени децата.

Кампанията е многопластова и вслючва няколко начинания. Заедно с Единение „ Българи за България “ и Професионална гимназия по каменообработване в село Кунино сдружението провежда конкурс за детска рисунка „ Символ на Доброто “. Той е ориентиран към българските деца от I до XII клас, живеещи в страната и в чужбина.

Желанието на екипа е да стимулира учениците посредством творчеството си да пресъздадат облика на Доброто през днешния ден, да покажат позитивните страни в характера на българския народ, положителните действия на обособени персони или общности, хубостта на българската природа и особеностите на родните традиции, обичаи и просвета.

Рисунките се събират до 31 януари. Информация за изискванията за състезанието е оповестена на уеб страницата на сдружението Azbukari.org

„ Часът на Доброто “ е другата самодейност на „ Сдружение Азбукари “, като част от националната акция за изграждане на паметника на дядо Добри като знак на положителното. Поредицата от открити уроци ще се организира в учебни заведения и детски градини. На тези беседи децата ще се подтикват да опишат какъв брой е хубаво да си добър човек и какви добрини са създали през последните месеци.

Средства се набират посредством:

• Банкова сметка: BG38FINV91501017186935, Първа капиталова банка, BIC: FINVBGSF Основание за подаяние: "Монумент Дядо Добри - монумент на Доброто в България "

• Чрез онлайн платформата HelpKarma

• 4 лв. от всяка книга „ Дядо Добри – светецът от Байлово “, определена от уеб страницата на „ Сдружение Азбукари “, също отиват на общата сметка за паметника на дядо Добри. Книгата може да се поръча тук >>>
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР