Пълнозърнестите продукти, грахът, ябълките, марулята, ядките и картофите се считат

...
Пълнозърнестите продукти, грахът, ябълките, марулята, ядките и картофите се считат
Коментари Харесай

Кои храни да включим в менюто си за дълголетие

Пълнозърнестите артикули, грахът, ябълките, марулята, ядките и картофите се смятат за изключително богати на спермидин храни

Изследователи от Университета в Инсбрук и Университета в Грац, са разгласили изследване, съгласно което спермидинът се свързва с по-голяма дълготрайност на живота.

Проучването е извършено с 829 участници на възраст от 45 до 84 години, осведоми.

Установено е, че тези, които са приемали повече спермидин посредством диетата си - повече от 80 µmol дневно, са имали по-нисък риск от летален излаз през интервала на наблюдаване от 20 години по време на изследването, в сравнение с участниците, които са приемали по-малко спермидин - по-малко от 60 µmol дневно.

Според създателите участниците, които са приемали повече спермидин, имат с до 5 години по-голяма дълготрайност на живота.

Изследването е оповестено в American Journal of Clinical Nutrition.

Нивата на спермидин понижават при стареене

Човешкото тяло създава спермидин, само че с всяка минала година този синтез става все по-малко ефикасен.

Консумацията на храни, богати на спермдимин, е един от методите да си набавим това вещество.

Изследователите от Инсбрук показват, че пълнозърнестите артикули, грахът, ябълките, марулята, ядките и картофите се смятат за изключително богати на спермидинхрани.

Консумацията на две порции пълнозърнест самун, две порции маруля и ябълки всеки ден е задоволително, с цел да одобряваме задоволително спермидин, съгласно отчета на Медицинския университет в Инсбрук.

Детоксикираща функционалност

Спермидинът подтиква автофагията - ендогенен развой на филтриране, който се задейства по време на недояждане и което частично изяснява изгодите му.

При автофагията, дефектните кафези се разграждат и рециклират, което понижава риска от развиване на болестни процеси като деменция, болест на Алцхаймер, диабет, тумори и атеросклероза.

Спермидинът има противовъзпалителен и антиоксидантен резултат и подкрепя функционалността на митохондриите.

Ползите от спермидина

Проучване, извършено с присъединяване на възрастни хора, на междинна възраст 70 години, с когнитивни увреждания и с риск от развиване на заболяването на Алцхаймер, демонстрира, че използването на спермидин във високи дози води до усъвършенстване на паметта без странични резултати.

Други проучвания демонстрират, че спермидинът може да ни защищити от диабет вид 2, защото оказва помощ да се предотврати разграждането на произвеждащите инсулин бета кафези в панкреаса.

Спермидинът също по този начин пази сърдечносъдовата система.

Проучване, оповестено в сп. Nature Medicine, демонстрира, че спермидинът удължава продължителността на живота на лабораторни модели, заради защитния си резултат върху сърцето.

Какво количество би трябвало да одобряваме?

Средният дневен банкет на спермидин варира сред 7 и 25 mg.

Най-големи количества се одобряват при средиземноморска диета, богата на плодове, зеленчуци, ядки, бобови растения, риба и зехтин.

Изследователите показват пшеничният зародиш като най-ценен източник на спермидин, съдържащ към 2,4 mg спермидин на 10 g.

Дълго отлежалите сирена, като остаряла гауда, пармезан и чедър, гъби и грах, също са богати на спермидин.

Спермидинът се предлага и под формата на капсули и може да се приема като хранителна добавка.

От друга страна, интензивните извършения също покачват равнищата на спермидин в тялото.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР