Пълнозърнестите храни са необходими за правилно храносмилане, успокояват нервната система,

...
Пълнозърнестите храни са необходими за правилно храносмилане, успокояват нервната система,
Коментари Харесай

Защо пълнозърнестите храни са полезни?

Пълнозърнестите храни са нужни за вярно храносмилане, успокояват нервната система, засищат добре глада, стопяват тлъстинките, като в това време обезпечават сила и устойчивост, положителни рефлекси, дълга памет и висока централизация. Пълнозърнестите храни изискват разнообразни храносмилателни процедури, за разлика от рафинираните зърна.

Много от зърната в действителност са киселинни, което основава причина за развиването на заболявания, поради нарасналите равнища на киселинност в кръвта. Ето за какво зърната би трябвало доста добре да се дъвчат, слюнката оказва помощ за разграждането на тази киселинност, защото тя е алкална.

В текста ще откриете информация за някои не доста известни зърнени храни, които за доста скъпи за здравето.

1. Амарант

Тази зърнена просвета е извънредно подобаваща за хора с нараснала потребност от хранителни субстанции, като да вземем за пример кърмещи майки, бременни дами, деца, бебета, както и за хората, които поставят тежък физически труд.

Амарантът е доста богат на скъпата съставна част лизин. Има характерен кондензиран усет и е целесъобразно да се смесва с други зърнени храни. Съдържа към 15-18 % протеини, богат е на фибри, аминокиселини, витамин С и има повече калций, магнезий и силиций от колкото млякото.

2. Ечемик

 Ечемик

Ечемикът е извънредно потребен за кръвта, жлъчката и нервната система. Лесно се храносмила. Пълнозърнестият ечемик е по-хранителен от олющения. Има повече фибри, два пъти повече калций, три пъти повече желязо и 25 % повече протеин. Изпичането прави ечемикът алкален. Тази зърнена просвета е превъзходен сурогат на кафето, защото ободрява и покачва настроението. Освен това оказва помощ на новородените да понасят по-добре майчиното мляко.

3. Елда

 Елда

Елдата усъвършенства апетита и подкрепя храносмилането. Съдържа рутин – биофлавонид, който може да понижи кръвното налягане и да усъвършенства кръвообращението на ръцете и краката. Покълналата елда е страховит източник на ензими, хлорофил и витамини.

4. Жито

 Жито Снимка: Sevdalina Irikova

Житото е една от храните, които могат да ни оказват помощ да се оправим с неприятния холестерол. То е източник на витамини от групата В-комплекс, цинк, магнезий и други значими микроелементи. Приемът му способства за вярната обмяна на веществата и пълноценното действие на цялото ни тялото. Похапвайте повече жито, било то и в напълно чиста форма, с цел да се радвате на стройна фугира, гладка кожа, лъскава грива.

5. Киноа

 Киноа

Киноата е богата на фибри, аминокиселини и протеини. Същевременно не съдържа глутен, което я прави идеална за хората, които страдат от глутенова нетърпимост. Тя възстановява равнищата на кръвната захар и забързва метаболизма. Това я прави превъзходен избор и за всички, които желаят да се хранят здравословно и да топят непотребни килограми.

6. Просо

 Просо

Просото също се счита за зърнен артикул, който не съдържа глутен, само че е богат на минерали. С това преимуществата му не свършват. Редица проучвания са потвърдили, че потреблението на просо покачва силата, усъвършенства защитните сили на организма и даже е важен асистент при предварителната защита от ракови болести.

7. Овес

 Овес

Източник е на витамин Е, витамин А, витамин D, калий, калций, желязо, манган, фосфор и цинк. Консумацията му спомага са управление на тежестта, както и са контролиране равнищата на кръвното налягане и кръвната захар. Освен това овесът е потребен за косата и косата. Грижи се да имаме и по-спокоен сън.

8. Булгур

 Булгур

Булгурът е една елементарна храна, която има невероятни изгоди за здравето ни, защото съдържа доста фибри, минерали и други скъпи субстанции. Сочен е като храна, която защищава от развиването на диабет от втори вид, астма, ревматоиден артрит, затлъстяване.

9. Бял ориз

 Бял ориз

Тази просвета също е считана за доста потребна храна. Проучвания са посочили, че приемът на бял ориз има удобно влияние върху косата, кожата, костите. Той спомага процесите на храносмилане и покачва защитните ни сили.

10. Кафяв ориз

 Кафяв ориз

Този вид ориз изисква повече старания при подготвяне от белия, само че несъмнено всяко от тях си заслужава. Той е доста потребна храна, която попречва появяването на затлъстяване, сърдечни проблеми, болест на Алцхаймер, ракови образования и разнообразни подли болести. Освен това намалява равнището на напрежението и спомага за по-лесното заспиване.

11. Сорго

 Сорго Снимка: Антония Карова

Още един хранителен артикул, който може да участва в диетата на хората с глутенова нетърпимост. Той усъвършенства здравината на костите, управлява равнищата на кръвната захар, улеснява храносмилателните процеси, грижи се за здравето на сърцето, прави съня си по-пълноценен и защищава от ракови болести.

12. Ръж

 Ръж

Богатото на витамини, минерали и фибри растение също е от изгода за хората, които са застрашени от диабет от втори вид, защото управлява равнищата на кръвната захар. Освен това е потвърдено, че хората, които употребяват постоянно ръж, страдат по-малко от сърдечносъдови болести, висок холестерол и храносмилателни проблеми.

13. Лимец

 Лимец

Лимецът е една от храните, които нашите предшественици са ценели високо. Днес тя съумява да възвърне славата си и да се пребори за почетно място на трапезата ни. Лимецът се бори интензивно с умората, покачва качеството на съня ни и се грижи за фигурата ни. Препоръчва се още при сърдечно-съдови проблеми, невисок имунитет, колит и други болести на стомаха. В студените дни е един превъзходен артикул за повишение на имунитета.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР