Пълномащабен макет на нов модел военен вертолет бе показан на

...
Пълномащабен макет на нов модел военен вертолет бе показан на
Коментари Харесай

Франция показа нов военен вертолет

Пълномащабен макет на нов модел боен вертолет бе показан на 27 май пред френския министър на защитата Флоранс Парли, заяви уеб сайтът на българското авиационно списание " Аеро ". Той ще бъде основан въз основата на цивилния модел на " Еърбъс Хеликоптерс " H160. Министър Парли заяви, че новият вертолет H160M ще носи името " Гепард " (Guepard). Първият пример ще бъде подготвен през 2021 година, а първите серийни мостри би трябвало да бъдат получени във Военновъздушни сили, Военноморски сили и френската армейска авиация през 2026 година Първоначално се е считало това да стане през 2028 година

" Гепард " ще размени в бъдеще четири вида хеликоптери, като по този начин се чака да се спестят обилни средства. Във френските Военновъздушни сили той ще размени " Финек ", във Военноморски сили - " Пантер " и " Дофин ", а в армейската авиация - " Газеле " и " Финек ". Плановете са да бъдат закупени общо 169 вертолета от този вид (40 за Военновъздушни сили, 49 за Военноморски сили и 80 за армейската авиация), което е с 15 повече от до момента плануваната численост, оповестява " Аеро ".

Базовата структура на H160M ще бъде идентична за Военновъздушни сили, Военноморски сили и армейската авиация. Версията за Военновъздушни сили ще има радар и система " собствен – непознат ", защото ще се употребява и за битка с постепенно летящи цели. Версията за Военноморски сили ще може да употребява противокорабни ракети. Версията на армейската авиация е предопределена за непосредствена огнева поддръжка. Всички те разполагат с оптико-електронна система за наблюдаване. Всички версии ще могат да се употребяват и за чисто транспортни задания, за търсене и избавяне, здравна евакуация.

Гражданският хеликоптер H160 има оптималната излетна маса от 6 тона. Първият му полет е през юни 2015 година, а през декември 2018 година бе създаден първият сериен пример.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР