Пълнолуние е. Поглеждате към небето. Луната е прекрасна, нали? Мислите

...
Пълнолуние е. Поглеждате към небето. Луната е прекрасна, нали? Мислите
Коментари Харесай

Виждаме повече от 50% от Луната. Ето защо

Пълнолуние е. Поглеждате към небето. Луната е прелестна, нали? Мислите си, че това е всичко, което може да видите от нейната повърхнина? Грешите.

Да, който и да е човек на Земята може да види единствено половината от земния сателит във всеки един даден миг, а Слънцето осветява единствено половината от него още веднъж във всеки един миг. Ако деянията самообладание обаче, придвижването на Луната ще ви разреши да видите " разширената версия " на Вселената. Движенията, които ни разрешават да забележим повече от повърхността на спътника, се назовават либрации.

Има няколко типа либрации. Първата се назовава лунна и се дължи на наклона на лунната орбита по отношение на еклиптиката - заради него можем да следим ту северния, ту южния полюс на Луната според от това дали тя е " под " или " над " еклиптиката.

Съществува и дневна либрация. Земята е голяма в съответствие с Луната и когато се върти, покрива голяма повърхност. Лунният изгрев се вижда от едната страна на планетата, до момента в който лунният залез – от другата. Застанете на вярното място и ще видите спътника от два противоположни ъгли в един и също ден. Така ще може да зърнете спомагателни кътчета от неговата повърхнина.

Другият вид либрация пък се дължи на ексцентрицета на лунната орбита. Луната се върти към оста си със същия интервал, с който обикаля към Земята, само че скоростта й на циркулиране не е непрекъсната. Т.е. за четвърт интервал да вземем за пример тя ще се е завъртяла навръх 90 градуса към оста си, само че ще е минала повече или по-малко (в взаимозависимост къде по-орбитата се намира) от 90 градуса от орбитата си - това разрешава да се вижда по малко повече на изток и запад по лунния диск.

Прибавете към всичко това и обстоятелството, че Луната се клатушка леко, до момента в който се върти в Космоса. Оказва се, че можем да забележим доста повече от нашия сателит, в сравнение с си мислим. Един добър астроном може да зърне към 59 % от нейната повърхнина през годината.

Разбира се, галактическите апарати от дълго време скапаха мистерията и ни демонстрираха какво се крие на останалите 41 %. Но какво пък, Вселената е задоволително необятна и цялостна със загадки.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР