Пълно размиване на партийните линии сред българските евродепутати се случи

...
Пълно размиване на партийните линии сред българските евродепутати се случи
Коментари Харесай

Истанбулската конвенция разцепи вота на евродепутатите от България

Пълно размиване на партийните линии измежду българските евродепутати се случи по време на гласуването за присъединение на Европейски Съюз като страна към така наречен Истанбулска спогодба.

Документът беше отритнат като противоконституционен в България, макар че през 2016 година беше подписан от втория кабинет на ГЕРБ.

Конвенцията на Съвета на Европа целеше основаването на механизъм за битка с насилието против дами и домашното принуждение, само че в България стана мотив за нападателна политическа акция против правата на LGBT-общността - и в последна сметка до решението на Конституционния съд от 2018 година, която обезсмисли бъдещите опити за ратификацията ѝ.

България е измежду шест източноевропейски страни, които не са приели конвенцията - дружно с Литва, Латвия, Чехия, Словакия и Унгария. През 2020 година Полша също заплашваше да се отдръпна от нея, по този начин както направи Турция.

На 10 май Европейският парламент реши да утвърди ратификацията на документа от името на целия Европейски Съюз с гласовете на 472 евродепутати " За ", 62 " срещу " и 73 " въздържали се ".

Решението не принуждава България да преразгледа решението на Конституционния съд, само че страната ще би трябвало да предприеме ограничения за повишение на отбраната за жертви на принуждение - в това число в областта на правосъдното съдействие по наказателни каузи.

Как гласоподаваха българските евродепутати?
6 гласа " За " - Радан Кънев (ДБ / ЕНП), Елена Йончева и Сергей Станишев (БСП / Социалисти и демократи), Искра Михайлова, Атидже Алиева-Вели, Илхан Кючюк (ДПС / Renew Europe1 глас " Против " - Ангел Джамбазки (ВМРО / Консерватори и реформисти)3 гласа " Въздържал се " - Андрей Новаков, Асим Адемов, Александър Йорданов (ГЕРБ / ЕНП)Негласували: Андрей Ковачев, Ева Майдел, Емил Радев (ГЕРБ / ЕНП), Иво Христов, Цветелина Пенкова, Петър Витанов (БСП / Социалисти и демократи), Андрей Слабаков (ВМРО / Консерватори и реформисти).
За да бъде утвърдена конвенцията от името на Европейски Съюз, оттук насетне Съветът, в който влизат всички държавни ръководители на 27-те страни, би трябвало да удостовери вота на Екологичен потенциал.

Това може да стане не с единогласие, а с квалифицирано болшинство.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР