Приемането на израелската съдебна реформа утвърждава еврейското превъзходство

...
Палестинците твърдят, че законът, приет от израелския парламент, който ограничава
Коментари Харесай

Палестинците твърдят, че законът, приет от израелския парламент, който ограничава някои правомощия на Върховния съд, ще улесни израелското правителство в провеждането на политики, които обслужват неговата "крайнодясна" програма.

Законът е част от по-широките усилия на министър-председателя Бенямин Нетаняху и неговите десни съюзници да преразгледат съдебната система и не позволява на Върховния съд да налага вето на правителствени решения на основание, че са "неразумни".

Законът "отслабва и елиминира всяка форма на надзор, която Върховният съд има върху решенията на правителството", заяви пред "Ал Джазира" Ахмад Тиби, палестински член на Кнесета или израелския парламент.

Това е особено валидно, когато става въпрос за "решения, които са свързани с официални назначения и други важни решения", каза Тиби.

Амджад Ираки, старши редактор на списание 972, заяви, че тези назначения определят кой заема висши длъжности в полицията, армията, финансовите институции и др.

Такива назначения пряко засягат палестинските граждани на Израел, например "колко пари получават" и как полицейските управления "преследват визията на крайнодясното правителство", каза Ираки пред Ал Джазира от Хайфа.

Приемането на закона в понеделник премахва възможността палестинците да оспорват тези назначения "юридически и административно", каза той и добави, че сега правителствата могат да прилагат политиките си "много по-бързо".


Законът беше приет с 64-0 гласа в понеделник, като опозицията бойкотира гласуването и напусна сградата след разгорещено заседание на Кнесета.

"Негативни последици за палестинците"

Върховният съд "не е помогнал, нито е отсъдил справедливо за палестинците и е отсъдил в полза на заселниците, убийствата, убийствата и самата окупация", заяви Тиби.

"Не искаме фашисткото правителство да получи пълен контрол над съдебната система - дори ако решенията на съдебната система са пристрастни", добави той. "Това ще позволи на правителството още по-голям контрол върху решенията, които ще имат много негативни последици за палестинците."

Върховният съд се разглежда като орган, който поддържа върховенството на закона и е призван да играе важна роля в проверката на изпълнителната власт в страната - която до голяма степен е в ръцете на правителството.

Плановете на правителството предизвикаха месеци на масови протести, които според Тиби вероятно ще продължат "за известно време". Протестиращите блокираха пътя, водещ към парламента, преди гласуването, а много предприятия, включително търговски центрове, банки и бензиностанции, участваха в стачка в понеделник, за да се противопоставят на законодателството.

Полицията е използвала водни оръдия в опит да разпръсне протестиращите, съобщи израелската медия "Хаарец", определяйки последните събития като "безпрецедентна криза".

Тисяци военни резервисти заявиха, че няма да се явят на служба, ако крайнодясното правителство на Нетаняху продължи с плановете.

Военната служба е задължителна за повечето еврейски мъже и жени над 18 години, а много от тях доброволно изпълняват задълженията си на резервисти и след 40-годишна възраст.

Въпреки това "масово неподчинение", крайната десница все още е "много твърдо стъпила на пътя си", заяви Ираки. "Протестите всъщност не направиха вдлъбнатина, която да спре напълно правителството ... управляващата коалиция просто не се интересува от това."

Върховният съд "в крак с Израел"

Тарик Кени-Шауа, сътрудник по американската политика в мозъчния тръст "Ал-Шабака", повтори опасенията на Тиби, като заяви, че вместо да действа като "проверка и баланс на най-крайните крайно десни течения в Израел", Върховният съд само е "послужил за по-нататъшното им активизиране".

През 2021 г. Върховният съд потвърди противоречив закон, който определя Израел като национална държава на еврейския народ, отхвърляйки твърденията, че законът дискриминира малцинствата.

Законът, който беше приет през 2018 г., понижава статута на палестинците и арабския език и счита разширяването на незаконните селища само за евреи в окупирания Западен бряг за национална ценност.

Върховният съд също така разреши на израелските власти да продължат да поставят палестинците под административно задържане - практика на задържане въз основа на тайни доказателства, без обвинение или съдебен процес.

Кени-Шауа предупреди, че новият закон може да доведе до "ускоряване на политиките", които допълнително обслужват дневния ред на Израел, и може да доведе до "изселване и етническо прочистване на палестинците и по-нататъшно утвърждаване на еврейското превъзходство".

Според Кени-Шауа това е и причината много палестинци да не подкрепят протестното движение, което според него има за цел "да защити и поддържа тази [съществуваща] система".

Диана Буту, анализатор и бивш правен съветник на Организацията за освобождение на Палестина (ООП), заяви, че израелският Върховен съд никога не е бил либерален и никога не е служил на палестинците "по никакъв начин, под никаква форма или форма".

Всъщност той е "в крак с Израел и с окупацията", каза Буту пред "Ал Джазира".

Парламентът е ратифицирал закона, защото десницата "иска да се увери, че никога няма да има предизвикателство към нейната окупация", каза тя.

"Едва началото"

Буту заяви, че процесът на преразглеждане на съдебната система се подготвя от години.

Примери за това са видовете дела, които палестинците могат да завеждат в израелските съдилища. Те са "ограничени" и "много силно съкратени", каза тя, което означава, че делата могат да прекарат години и години в размотаване из правната система.


Израелският министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, който оглавява крайнодясната партия "Еврейска сила", заяви, че приемането на спорния законопроект е "само началото".

"Има още много закони, които трябва да приемем като част от ремонта на съдебната система", каза той, цитиран от The Times of Israel.

Междувременно Муин Рабани, близкоизточен анализатор и съиздател на списание "Джадалия", заяви, че кризата около реформите е преди всичко "вътрешен спор сред еврейското население на Израел".

Кризата може потенциално да се задълбочи и да доведе до "нарастваща поляризация" в израелското общество и неговите институции, каза Рабани пред "Ал Джазира".

Всъщност приемането на новия закон може да бъде от полза за палестинците, ако последиците включват "отслабване на въоръжените сили и службите за сигурност на Израел", каза той.

Предупрежденията на резервистите, че няма да служат, породиха опасения, че готовността на армията може да бъде компрометирана.

"Това са опасни пукнатини" - написа в неделя началникът на армията генерал-лейтенант Херци Халеви в писмо до войниците. "Ако няма да бъдем силна и сплотена армия, ако най-добрите не служат" в израелската армия, каза Халеви, "ние повече няма да можем да съществуваме като държава в региона".

>Източник: "В Израел има многобройни военни, които не са в състояние да се справят с проблема: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР