Палестинците от Западния бряг казват, че след атаката на “Хамас

...
Палестинците от Западния бряг казват, че след атаката на “Хамас
Коментари Харесай

Конфронтации в Близкия изток: Нападенията на заселници от Западния бряг нарастват

П алестинците от Западния бряг споделят, че след офанзивата на “Хамас ” от 7 октомври израелските заселници доста са нараснали актовете на принуждение против тях, за да принудят палестинците да изоставен домовете си. Съветът на заселниците обаче отхвърля тези изказвания, като споделя, че случаите са намалели.  

Това споделя кореспондентът на Voice of America (VOA), Линда Градщайн в своя репортаж от Южните Хевронски хълмове на Западния бряг. 

Насилствените конфронтации между израелските заселници и палестинците на Западния бряг се ускориха през последната година при дясното държавно управление на Израел. Но случаите са се удвоили след офанзивата на “Хамас ” от 7 октомври и последвалата война, съгласно OCHA, филантропичната организация на Организация на обединените нации. Палестинските фермери и овчари споделят, че доста заселници са получили оръжия от държавното управление. 

„ Ситуацията е ужасна. И преди беше неприятно, само че в този момент става по-зле. През цялата война не успяхме да стигнем до нивите си. Маслините са още по дърветата. Ако се опитаме да отидем до реколтата, заселниците стрелят по нас. Цялата продукция е унищожена ” , споделя палестински фермер.  

60% от Западния бряг под цялостен израелски надзор, тази област е наричана още зона “С ”. Там са издигнати всички еврейски селища. Тези селища са противозаконни съгласно интернационалното право. Израелските държавни хардлайнери от дълго време се стремят да анексират тази област и да окажат напън върху палестинците. От 7 октомври палестинците са евакуирали минимум 16 общности в зона C, съгласно израелската правозащитна група B'Tselem, заявявайки, че са били принудени да изоставен поради заселници, които атакуват фамилиите и имуществото им.  

„ Преди имахме проблеми със заселниците, само че след войната в Газа те желаят да ни убият всички “, споделя Рейк ал-Те, който е напуснал селото си, тъй като считал, че заселниците ще навредят на фамилията му. 

„ Израелските отбранителни сили, цитирайки полицейски отчети, оповестяват, че след нападението на 7 октомври насилието, осъществено от евреи в Юдея и Самария, в действителност е спаднало с към 50% през месец октомври и по-късно с още 50% през месец ноември. Така че всеки, който счита, че в отговор на офанзивата от 7 октомври евреите стават по-бдителни или правят офанзиви, статистиката въобще не поддържа това " , споделя Джош Хейстен, представител на заселниците от Западния бряг. 

Това изказване се опровергава от израелските и интернационалните доброволци, които поддържат и пазят палестинците от Юдейските хълмове. 

Правителствата на Съединени американски щати и Обединеното кралство показаха угриженост по отношение на известията за увеличение на нападенията на заселници против палестинци. Те даже подхващат невижданата стъпка да наложат наказания против най-малко четирима еврейски заселници, упрекнати в принуждение, оповестява VOA .  
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР