Палестинският президент Махмуд Абас заяви в петък, че е необходима

...
Палестинският президент Махмуд Абас заяви в петък, че е необходима
Коментари Харесай

Палестинският президент иска войната в Газа да завърши с мирна конференция

Палестинският президент Махмуд Абас съобщи в петък, че е нужна интернационална мирна конференция за преустановяване на войната в Газа и за намиране на трайно политическо решение, което да докара до основаването на палестинска страна, цитира думите му Ройтерс.

В изявление за Ройтерс в офиса си в Рамала 87-годишният Абас сподели, че спорът сред Израел и палестинците като цяло е достигнал обезпокоителен стадий, който изисква интернационална конференция и гаранции от международните сили.

Освен войната на Израел с Хамас в Газа, той сподели, че израелските сили са засилили офанзивите си на всички места в окупирания Западен бряг през последната година , като заселниците ескалират насилието против палестински градове.

Той повтори дългогодишната си позиция в интерес на договаряния, а не на въоръжена опозиция за преустановяване на дългогодишната окупация.

" Аз съм за мирна опозиция. Аз съм за договаряния, учредени на интернационална мирна конференция и под интернационална закрила, които биха довели до решение, което ще бъде предпазено от международните сили за основаване на суверенна палестинска страна в Ивицата Газа, Западния бряг и Източен Йерусалим ", сподели той.
 Джо Байдън готви наказания за израелски заселници, вилнеещи на Западния бряг
Джо Байдън готви наказания за израелски заселници, вилнеещи на Западния бряг

Включително издаване на визови забрани против екстремисти

Абас говореше, до момента в който Израел усилва ударите си по Газа. За два месеца на война бяха убити повече от 17 000 души , ранени 46 000 и наложително разселени към 1,9 милиона души, повече от половината от които в този момент се укриват в региони в централната част на Газа или покрай границата с Египет.
 Съединени американски щати подлагат на критика Израел за броя на цивилните жертви в Газа
Съединени американски щати подлагат на критика Израел за броя на цивилните жертви в Газа

Според Блинкън има разлика сред декларираните намерения на Израел и действителността на бойното поле

Абас сподели, че въз основа на обвързващо интернационално съглашение той ще съживи отслабената палестинска власт, ще реализира дълго чакани промени и ще организира президентски и парламентарни избори , които бяха прекъснати, откакто Хамас завоюва избори през 2006 година и по-късно изтласка Палестинската власт от Газа.

Той сподели, че Палестинската администрация е спазвала всички мирни съглашения, подписани с Израел след Споразумението от Осло през 1993 година и споразуменията, последвали през годините, само че че Израел се е отрекъл от обещанията си да постави завършек на окупацията.

Запитан дали би рискувал с провеждането на избори поради опцията Хамас да ги завоюва, както направи през 2006 година, той сподели: " Който и да завоюва, печели, това ще бъдат демократични избори ".

Абас сподели, че е възнамерявал да организира избори през април 2021 година, само че пратеникът на Европейския съюз му сподели преди крайния период, че Израел възразява против гласуването в Източен Йерусалим, тъй че той е бил заставен да го анулира.

Той настоя, че няма да има избори без Източен Ерусалим, като сподели, че ПА е провела три кръга на избори в предишното, които включват Източен Ерусалим, преди Израел да наложи възбраната.

Израел завладя арабския Източен Ерусалим по време на войната в Близкия изток през 1967 година По-късно го анексира, обявявайки целия град за своя столица, ход, който не е интернационално приет. Палестинците желаят Източен Ерусалим за столица на бъдещата им страна.

Абас не даде съответна визия за следвоенния проект, разискван с публични представители на Съединени американски щати, съгласно който ПА ще поеме контрола над линията Газа, дом за 2,3 милиона души. Израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи, че Израел няма да одобри ръководството на Газа от палестинските управляващи в настоящия му тип.

" Съединените щати ни споделят, че поддържат решение с две страни, че на Израел не е разрешено да окупира Газа, да резервира контрола върху сигурността на Газа или да експроприира земя от Газа ", сподели той по отношение на проект, препоръчан от Израел за определяне зона за сигурност в Газа след войната.

" Америка не принуждава Израел да извършва това, което споделя, " песимистичен е Абас.

Той сподели, че Палестинската администрация към момента участва в Газа като институция и към момента заплаща месечни заплати и разноски, оценени на 140 милиона $ за чиновници, пенсионери и нуждаещи се фамилии. ПА към момента има трима министри в Газа, добави той.

" Имаме потребност от възобновяване, имаме потребност от огромна поддръжка, с цел да се върнем в Газа ", сподели Абас.

" Газа през днешния ден не е Газа, която познавате. Газа беше унищожена , нейните лечебни заведения, нейните учебни заведения, нейната инфраструктура, нейните здания, нейните пътища и джамии бяха унищожени. Нищо не е останало. Когато се върнем, имаме потребност от запаси, Газа има потребност от възобновяване. "

" Съединените щати, които изцяло поддържат Израел, носят отговорността за протичащото се в анклава ", сподели Абас.

" Това е единствената мощ, която е способна да подреди на Израел да спре войната и да извърши отговорностите си, само че за жалост не го прави. Америка е съизвършител на Израел. "
 Атакуваха кортежа на палестинския президент Махмуд Абас
Атакуваха кортежа на палестинския президент Махмуд Абас

При нападението е умрял един от охранителите му
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР