Нападение на израелската армия в северната част на Западния бряг убива палестински бунтовник

...
Палестинските медици казват, че израелската армия е нахлула в бежански
Коментари Харесай

Палестинските медици казват, че израелската армия е нахлула в бежански лагер в окупирания северен Западен бряг, предизвиквайки престрелка с палестински бойци и убийство на палестинец

От Асошиейтед прес, 11 август 2023 г., 7:45 ч.

ТУЛКАРЕМ, Западен бряг -- Израелската армия нахлу в бежанец лагер в северната част на окупирания Западен бряг в петък, предизвиквайки престрелка с палестински въоръжени мъже и убивайки палестинец, казаха медици.

Нападението в бежанския лагер Тулкарем беше най-новата смъртоносна израелска военна операция в палестински градове след продължила месеци вълна от насилие, която ескалира регионалното напрежение, подчерта слабостите на палестинската власт и спомогна за подхранването на нарастващата войнственост в размирната окупирана територия.

Израелските военни казаха, че палестинците са хвърляли взривни устройства, фойерверки и камъни по войските, които са отвърнали на огъня. Палестинските въоръжени мъже също блокираха пътищата, откриха огън и горяха гуми в тесните алеи на лагера, каза армията. Палестинският червен полумесец съобщи, че един човек е бил убит, а други трима са били ранени от израелски огън.

Клонът Тулкарем на слабо организирана въоръжена група, известна като Лъвската бърлога — която се появи в северния град Наблус миналата година — идентифицира убития като Махмуд Джарад и го обяви за член.

Израелско-палестинските боеве на Западния бряг нараснаха до нива, невиждани от близо две десетилетия, като повече от 160 палестинци са убити от израелски огън от началото на 2023 г. според данни на Асошиейтед прес.

Израел казва, че повечето от убитите са били бойци, но хвърлящите камъни младежи, протестиращи срещу нападенията, и други, които не са участвали в конфронтациите, са също са били убити.

Поне 26 души са били убити при палестински атаки срещу израелци през това време.

Израел казва, че нападенията са от съществено значение за разбиването на бойни мрежи и осуетяването на бъдещи атаки. Палестинците виждат насилието като естествен отговор на 56 години окупация, включително засилено изграждане на селища от правителството на Израел и засилено насилие от еврейски заселници.

Израел превзе Западен бряг в Близкоизточната война от 1967 г., заедно с Ивицата Газа и Източен Йерусалим. Палестинците търсят тези територии за своята надеждна независима държава.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР