Палестинската въоръжена групировка Хамас извърши опустошителна атака срещу Израел през

...
Палестинската въоръжена групировка Хамас извърши опустошителна атака срещу Израел през
Коментари Харесай

Кой е Хамас? Какво да знаем за групата, атакуваща Израел

Палестинската въоръжена формация Хамас извърши опустошителна офанзива против Израел през уикенда, като умъртви стотици израелци, което беше похвалено от ливанската група Хизбула. Нападението разпали война с еврейската страна, което докара до гибелта на още стотици хора в линията Газа при ответни удари.

Каква е идеологията на Хамас?

Хамас е акроним за Harakat al-Muqawama al-Islamiya, което значи Ислямско съпротивително придвижване, съгласно Националния център за битка с тероризма на Съединени американски щати. Групата е „ отдадена на въоръжена опозиция против Израел и основаването на ислямска палестинска страна на мястото на Израел “, съгласно центъра.

Какво съставлява хартата на Хамас?

Хамас Хартата от 1988 година приканва за унищожаването на Израел, съгласно Съвета за интернационалните връзки.

Касем Солеймани — се е свързал с управлението на бригадите ал-Касам, военното крило на Хамас, както и с управлението на ал- Quds Brigades, военното крило на Ислямския джихад, и им предложи цялостната поддръжка на армията.

„ Всички наши запаси и благоприятни условия са на ваше разположение в борбата за отбрана на Йерусалим “, цитира al-Sinwar иранския военачалник както сподели.

Веднъж шеф на външните интервенции на Иран, Солеймани беше погубен от удар на американски дрон отвън летището в Багдад в Ирак на 3 януари 2020 година

Както Хамас, по този начин и Ислямски джихад неотдавна държаха военни учения в Ивицата Газа, както направи Хизбула в Южен Ливан.

Къде се намира Хамас?

Според Националния център за битка с тероризма на Съединени американски щати Хамас работи главно в Газа, само че има и наличие на Западния бряг, където израелското държавно управление и палестинската власт управляват разнообразни елементи от палестинската територия.

Други области, в които Хамас работи, са също близкоизточните столици Доха, Катар и Кайро, Египет. като палестински бежански лагери в Ливан, съгласно центъра.

Хамас палестински ли е?

Да. Групата се образува през 1987 година като палестински клон на Мюсюлманското приятелство, ислямистко политическо придвижване, което е учредено в Египет през 1928 година

През 2007 година Хамас смъкна палестинската власт от власт в Газа.

Хамас избрана ли е за терористична група?

Да. Хамас беше избрана за задгранична терористична организация от Държавния департамент на Съединени американски щати през октомври 1997 година дружно с няколко други групи, в това число Хизбула.

В Съединени американски щати определянето прави нелегално американците умишлено да дават „ материална поддръжка или запаси “ към такива групи. Финансовите институции на Съединени американски щати също би трябвало да поемат контрола върху средствата на избрана организация, които имат, и да ги рапортуват на държавното управление.

Каква е разликата сред Хамас и Хизбула?

Както Хамас, Хизбула е също по този начин подкрепяна от Иран група с политическа партия и войнствено крило, която е избрана като задгранична терористична организация от Съединени американски щати, което се отнася до групата като Хизбула. Хизбула също се опълчва на Израел и двете страни са воювали една против друга преди.

Но Хизбула е основана в Южен Ливан, който граничи с Израел. Той работи като милиция дружно с въоръжените сили на Ливан, съгласно Световната книга на обстоятелствата на Централно разузнавателно управление на САЩ.

Хамас и Хизбула следват разнообразни разделения на исляма. Хамас е най-вече сунитска, най-голямата група на религията, която множеството страни следват, в това число Египет. Хизбула е шиитска група, второто по величина поделение на религията, което популацията на Иран следва преобладаващо.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР