Палестинската радикална групировка Ислямски джихад (ИД) обстреля днес с ракети

...
Палестинската радикална групировка Ислямски джихад (ИД) обстреля днес с ракети
Коментари Харесай

Ислямски джихад обстреля с ракети Йерусалим

Палестинската радикална формация „ Ислямски джихад ” (ИД) обстреля през днешния ден с ракети Йерусалим от линията Газа.

Това се слува в продължение на от новия спор сред палестинските екстремисти и Израел, който навлезе в своя трети ден и към този момент взе най-малко 32 жертви, плюс 200 ранени.

Бригадите „ Ал Кудс ” - военното крило на ИД, излязоха с публично изказване, че са " изстреляли ракети " по града, малко откакто сирените за въздушно нахлуване в Йерусалим бяха задействани и се чуха детонациите.

Това е първата ракетна офанзива против града в сегашния кръг от принуждение.

От петък насам към Израел са били изстреляни най-малко 600 палестински ракети и и снаряди, сподели израелски формален представител.

Според него, страната е почнала военна интервенция заради " непосредствена опасност " от " Ислямски джихад ".

При ударите на Израел по линията Газа бяха убити двама от водачите на групировката - Халед Мансур и Дайсер Джабари. Освен тях са починали още 30 палестинци, измежду които няколко бойци от ИД, само че и шест деца. Израел обаче упрекна " Ислямски джихад ", че през вчерашния ден е изстреляла заблудена ракета, която е умъртвила децата в Джабалия, Газа.

Това е най-сериозния обстрел сред Израел и Газа след 11-дневния спор през май 2021 година, в който починаха над 200 палестинци и дузина израелци.

Израелската войска предизвести, че актуалната интервенция с кодово име " Зазоряване " може да продължи най-малко седмица.

Днешният ракетен обстрел по Йерусалим бе в отговор на снощното ликвидиране на високопоставения водач на ИД Халед Мансур при въздушен удар по къща в бежански лагер Рафа в южната част на Газа. Преди това командирът оцеля при пет опита за ликвидирането му от израелските военни, които го упрекнаха в обмисляне на бойни интервенции отвън Газа.

Освен че нанесе въздушни удари, израелската войска арестува и десетки членове на ИД при нахлуване по мрежа от тунели, прокопани от групировката на окупирания Западен бряг на река Йордан.

Засега " Хамас ", най-голямата въоръжена формация в региона, която има сходна идеология с " Ислямски джихад " и постоянно координира дейностите си с него, не се включва в обстрела.

В резултат на това няма известия за израелски въздушни удари, ориентирани към " Хамас ", което би било равнозначно на ескалация на спора.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР