Палестинската ислямистка групировка Хамас предложи план за спиране на огъня

...
Палестинската ислямистка групировка Хамас предложи план за спиране на огъня
Коментари Харесай

Хамас предложи спиране на огъня и преговори за мир в Газа

Палестинската ислямистка формация " Хамас " предложи проект за прекъсване на огъня в линията Газа в продължение на четири месеца и половина, който в последна сметка да докара до привършване на войната, съобщи " Ройтерс ". 

Става въпрос за отговор на предложение, отправено от катарски и египетски медиатори, което бе подкрепено и от Съединени американски щати и Израел. 



Американският държавен секретар Антъни Блинкън тази нощ дойде в Израел, откакто по-рано се срещна с водачи и медиатори от Катар и Египет. Това е най-сериозният дипломатически прогрес към постигането на трайно помирение, откогато избухна войната в Газа, отбелязва " Ройтерс ". 

Според план на документ, представящ проекта на " Хамас ", с който " Ройтерс " разполага, палестинската формация предлага три 45-дневни етапи.

Групировката предлага през първите 45 дни от примирието да освободи всички израелски заложнички, както и заложниците мъже под 19-годишна възраст и тези в преклонна възраст в подмяна на палестински дами и деца, държани в израелски затвори. Останалите пленени мъже ще бъдат освободени през втората и третата фаза на примирието. В подмяна " Хамас " желае Израел да освободи 1500 пандизчии, като една трета от тях би трябвало да са палестинци с доживотни присъди.

Планът планува и замяна на телата и тленните остатъци на жертвите от двете страни.  

Междувременно би трябвало да стартира възобновяване на Газа, а израелските сили би трябвало да се изтеглят напълно.



" Хамас " чака през последните 45 дни от контрактувания период да се реализира и съглашение за завършек на войната.  

Спирането на огъня ще е опция за увеличение на доставките на храна и други филантропични помощи за обезверените цивилни в Газа, които са застрашени от апетит и изострен дефицит на съществени артикули, отбелязва Ройтерс. 

Израел стартира военната си атака в Газа, откакто на 7 октомври бойци от " Хамас " нападнаха Южен Израел, убиха 1200 души и взеха 253-ма заложници. 

По данни на здравното министерство в Газа от този момент израелската войска е умъртвила минимум 27 585 палестинци в анклава. В това число не влизат още хиляди поданици на Газа, които са затрупани под руините на разрушените здания.

Ожесточените сражения и възобновените офанзиви на Израел в южната част на линията Газа не престават, съобщи ДПА, като се базира на изказване на Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси (OCHA).

" Продължава да се оповестява за интензивни израелски бомбардировки от въздуха, сушата и морето в огромна част от линията Газа, изключително в региона на Хан Юнис ", заяви тази нощ службата.

Има нови жертви измежду мирните поданици, голям брой разселени и разрушена гражданска инфраструктура, се споделя още в изказването.

Израелската войска през днешния ден разгласи, че са били премахнати " въоръжени терористични кафези " и конфискувани огромен брой оръжия. В изказването се споделя още, че парашутисти са " умъртвили десетки терористи в Хан Юнис през последните 24 часа ".

Военното крило на " Хамас " - бригадите " Изедин ал Касам " - също по този начин оповестиха през днешния ден за нахлуване против израелски военнослужещи в западната част на Хан Юнис.

По данни на следените от придвижването " Хамас " палестински здравни управляващи от началото на войната на Израел в линията Газа до момента са убити минимум 27 585 души. По данни на Организация на обединените нации три четвърти от почти 2,2 милиона поданици на линията Газа е трябвало да изоставен домовете си поради израелските офанзиви.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР