Палачинките Креп Сюзет са необичайно вкусни, нежни и ароматни, напоени

...
Палачинките Креп Сюзет са необичайно вкусни, нежни и ароматни, напоени
Коментари Харесай

Чудната история на палачинките Креп Сюзет

Палачинките Креп Сюзет са извънредно вкусни, нежни и ароматни, напоени в сладостен портокалов сос. Crepe Suzette заслужават даже вниманието и на празнична софра, на която те ще блеснат като апетитен десерт и подобаващ свършек на комфортен празник.

Историята на палачинките знае доста забавни обстоятелства. Източници, колкото и да е необичайно, показват три дами, които са в основата на появяването на класическия десерт, а пък авторството на палачинките се приписва на трима разнообразни готвачи.

Във Франция тези палачинки за пръв път се появяват през 18 век по време на ръководството на крал Луи XV. Сред влюбените в него дами била и принцеса Сузета де Каринян. Тази дама макар относително високото си състояние, е схванала, че пътят към сърцето на обичан човек минава най-често през стомаха му.

А кралят бил от тези фенове на вкусна храна. Принцеса Сюзет, с цел да завоюва Луи XV, помолила готвача Жан Ребо да сътвори ново ядене за краля. Палачинките, показани на краля, получили името на принцесата, само че дали тя постигнала мечтаното, уви - историята мълчи.

 Тънки палачинки Креп Сюзет

Втората дама, в чиято чест би могли да се нарекат тези палачинки, е актрисата Сюзан Райхенбърг, която, играейки в пиесата на Мариво в театъра Комеди Франсез, трябвало да яде палачинки в хода на действието. Бедната прима правела това всеки ден, защото триумфът на постановката бил замайващ. Тогава готвачът мосю Джоузеф, влюбен в актрисата, решил да подготви тънки и ефирни палачинки, топящи се в устата, което да улесни актрисата да влезе в ролята.

Третата версия за появяването на Креп Сюзет е обвързвана с името на краля на Англия Едуард VII. Тази история е разказана в записките на готвача Хенри Шарпентие. На 31 януари 1896 година бъдещият крал посещава ресторант Café deParis в Монте Карло. Един от готвачите, които обслужвал значимото събитие, бил Шарпентие. Сред останалите ястия, поднесени към трапезата на уважаемите посетители, бил и десертът - палачинки във винено-портокалов сос, които младият готвач трябвало да загрее преди сервиране.

Сосът обаче горящ, Шарпентие изплашен от абсурда, загасил огъня и сервирал ястието на масата. Новият усет просто впечатлил гостите и Едуард VII, научавайки, че ястието няма име, предложил да го кръстят в чест на красивата си спътница.

 Креп Сюзет

Така, имената на трите дами от XVII век послужили за името на най-деликатния френски десерт – Креп Сюзет палачинки.

Тези най-тънки палачинки се подготвят с мляко, яйцата се бият до приемането на пяна с пудра захар, сервират се с портокалово-коняков сос, който съгласно традицията се подпалва преди сервиране.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР