Пактът създава санитарен коридор“ срещу атака на МоскваГрупировката в България

...
Пактът създава санитарен коридор“ срещу атака на МоскваГрупировката в България
Коментари Харесай

НАТО подсилва фронта си на Изток с 40 000 бойци

Пактът основава „ хигиеничен кулоар “ против офанзива на Москва
Групировката в България включва бойци от Албания, Гърция, Черна гора, Северна Македония, Турция и Съединени американски щати

Осем тактически формирования ще разубеждават Русия да не атакува алианса

НАТО е построил „ хигиеничен кордон “ на Изток посредством увеличение на военното  си наличие за опълчване на възможна съветска експанзия - научиха публицистите, упълномощени към Главната квартира на алианса в Брюксел.

„ Това е явен стратегически избор, който е в синхрон със схващането на политическото и военното командване, че значим съставен елемент от доктрината за въздържане и защита на НАТО е военното му наличие в източната част на територията под негов надзор “, прецизира военният съюз в официално съобщение. „ Агресията на Русия против Украйна единствено ускори увереността във значимостта на засиленото ни наличие на „ източния бряг на Европа “, включващо военни кораби, самолети, само че на първо място хора “, написа още в известието.

Става дума за към 40 000 подготвени за бойни дейности военнослужещи, разпределени в общо осем тактически групировки, които са дислоцирани по цялата източна граница на алианса - от балтийските страни, през Полша, Румъния и до България. „ Тези формированията са за отбрана, а не за нахлуване против съперник “, акцентира командването на пакта.

Всяка от осемте групировки има задачата да обезпечи нужната бойна подготвеност за бързо и мощно реагиране при експанзия или опасност за такава. Имайки поради непрекъснатите и разнородни военни маневри на Русия покрай границите на страните-членки на алианса, тези групировки ще бъдат обект на непрекъснати промени в тяхната тактика и боеспособното им подсилване. По-конкретно, това подсилване планува повече съоръжение, трупане на ресурси от оръжия и муниции, увеличение на качествата за реагиране на интегрираните системи за противовъздушна и противоракетна защита, непрекъснато актуализиране на районните проекти за защита, основаването на тясно профилирани сили, предопределени за отбрана на съответни съдружници под особена опасност.

На Североизточното крило на НАТО ще бъдат разгърнати четири бойни групировки, като на тази в Естония персоналният състав и въоръженията са обезпечени от Франция и Исландия, а координатор е Англия. Цели  10 сътрудници вземат участие в оформянето на бойната формация в Латвия - Албания, Чехия, Исландия, Италия, Черна гора, Северна Македония, Полша, Словакия, Словения и Испания, а дейностите им ще управлява Канада. На формированието в Литва координатор ще бъде Германия, а военнослужащите ще бъдат от Белгия, Чехия, Люксембург, Холандия, Норвегия и Съединени американски щати.

В Полша оперативното ръководство на разположения там контингент е поверено на Съединени американски щати, на чието послушание ще бъдат военнослужащи от Хърватия, Румъния и Обединеното кралство. Четирите североизточни бойни групирования - в Естония, Латвия, Литва и Полша, са под висшото командване на НАТО чрез североизточния щаб на Многонационалния корпус на алианса в Шчечин, Полша.

Другите четири бойни групировки, дислоцирани в югоизточния квадрант на НАТО и по-точно в България, Румъния, Словакия и Унгария, са под командването на намиращия се в унгарския град Секешфехервар щаб на пакта, който работи в тясна съгласуваност с щаба в Букурещ. От въпросните четири формирования Италия координира това в България, в което вземат участие с персонален състав Албания, Гърция, Черна гора, Северна Македония, Турция и Съединени американски щати. Италия пък е „ участваща нация “ в групировката в Унгария, дружно с Хърватия, Турция и Съединени американски щати, като последните са и координатор. В Румъния бойната формация с военнослужещи от Белгия, Люксембург, Северна Македония, Полша, Португалия и Съединени американски щати е координирана от Франция, до момента в който тази в Словакия е под управлението Чехия, която координира разположените там военнослужащи от Германия и Словения.

НАТО сега организира най-голямото си военно обучение от Студената война насам Steadfast Defender с присъединяване на над 90 000 бойци, в което ще бъде тествана реакцията на пакта при възможна офанзива от страна на Русия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР