Пакистан реагира с възмущение и погнуса на бруталното изнасилване и

...
Пакистан реагира с възмущение и погнуса на бруталното изнасилване и
Коментари Харесай

Бруталното изнасилване и убийство на 7-годишната Зайнаб е дело на сериен изверг

Пакистан реагира с отвращение и гадност на бруталното обезчестяване и ликвидиране на 7-годишното момиче Зайнаб Ансари, чието тяло бе открито захвърлено на сметище. Престъплението е част от поредност от отвличания и убийства на деца от сериен изрод. Посегателството провокира яд в една културна среда, обграждаща с безмълвие половите похищения.

Смъртта на Зайнаб докара до пакистанска версия на придвижването #АзСъщо. Редица известни пакистанки се осмелиха да опишат личните си прекарвания, свързани със полово принуждение, и показаха, че желаят да трансформират традициите, съгласно които (сексуалното) посягане дамгосва жертвите със знака на срама. Тези обичаи, споделят те, оказват помощ на нападателите да остават безнаказани и предизвикват така и така корумпираната полиция да пренебрегва такива закононарушения. Легендарната пакистанска фешън дизайнерка Махийн Хан написа в Туитър, че е била полово измъчвана като дете от свещеник, който давал уроци по Корана. "Треперех от боязън всеки ден ", споделя тя.

73-годишната Хан до момента е говорила единствено един път обществено за тези ужасни прекарвания. "Вече заявяваме: Стига толкоз. Трябваше да се събудим доста по-рано “, сподели тя в телефонен диалог от вкъщи си в южния град Карачи.

„ Срам ме е да кажа, че трябваше да почине това малко момиченце, с цел да се стреснем ". "Най-много ме безпокои мълчанието, когато едно малко момиченце бъде изнасилено. Това е обвързвано със схващането за фамилна чест. Родителите споделят на дъщерите си: „ Не говорете за това, не казвайте на никого. С нашето безмълвие като че ли споделяме, че е нещо обикновено да блудстваш с дете ", уточни дизайнерката.
Ужасът от убийството на Зайнаб нахлу в домовете на пакистанците с една нейна фотография, която напряко подлуди обществените мрежи. На нея се вижда смеещото се момиченце в обичаното му яркорозово яке. Телевизионните канали посочваха фотографията дружно с фрагменти на безжизненото телце, намерено на 9 януари, захвърлено върху купчина отпадъци в родния му град Касур. Хиляди в Пакистан се надигнаха на митинг, като заклеймяваха бездействието на полицията и упрекваха държавното управление, че не е в положение да отбрани децата.



Постоянната парламентарна комисия по вътрешните работи, която следи работата на полицията, стартира тази седмица следствие за половите изстъпления в Касур, както и на друго неотдавнашно закононарушение в различен град - изнасилването и убийството на 4-годишната Асма, чието телце бе захвърлено в равнища край дома в Кибер Пахтунхва в Североизточен Пакистан.

Касур е гъстонаселен окръг в Източен Пакистан, край границата с Индия, с към 2,5-милионно население. Около град Касур има доста пещи за изпичане на тухли, там работят и работилници за щавене на кожи, в града има стотици дребни заводи за произвеждане на обувки и ателието за бродиране. Във всички тях работят деца, което ги прави уязвими за похищения.

През 2015 година в града бе разкрита необятна незаконна мрежа за детска порнография, процъфтявала близо 10 години и експлоатирала към 250 деца. Някои от тях били принуждавани към секс под опасност с огнестрелно оръжие.

Зайнаб бе отвлечена при започване на януари, до момента в който отивала на уроци по Корана. Баща, Мохамед Амин Ансари, упрекна полицията, че не е предизвестила локалните поданици за върлуващия в града сериен палач. "Хората не приказват за полови похищения ", сподели той. Едва след преживения потрес от случая със Зайнаб се появиха новините и за други отвлечени и изнасилени деца в Касур. Подтикната от надигналото се неодобрение, полицията направи проби на жертвите и откри идентична ДНК върху осем от децата, единствено едно от които не бе убито. Сега следователите настояват, че търсят сериен изнасилвач и палач.

На 23 януари бе оповестено, че има задържан обвинен за убийството на Зайнаб. Говорител на провинциалното държавно управление на щата Пенджаб разпознава арестувания като Мохамед Имран и добави, че той е бил задържан край Касур. Още не е ясно дали същият е обвинен и за убийството на останалите осем деца. След това известие бащата на Зайнаб в изявление за локална телевизия изиска злодеят да бъде обесен. Сред осемте жертви е и 5-годишната Айша. Баща Мохамед Асиф сподели, че още предходната година, незабавно след отвличането, се е обърнал към полицията с искане тя да бъде открита.

"Те не демонстрираха никакъв интерес. Бяха по-заинтересувани казусът да не се разчуе ", сподели той пред АП.

Два дни след изгубването тялото на детето било намерено със следи от обезчестяване и мъчения. Единственото оживяло от осемте е 6-годишно момиченце, намерено от скитник, до момента в който ровел в кофа за отпадък край пазар за зеленчуци. Тя била отвлечена преди 15 часа и през това време била измъчвана. По ръцете и краката имало следи от гасене на цигари, била и със съществено пострадване на главата. Сега е в болница в прилежащия град Лахор, не може да седи, да държи главата си изправена, нито да приказва. Баща Мохамад Асан споделя, че единствено плаче. Според него нападението против щерка му е било пренебрегнато в медиите до случая със Зайнаб.

Адвокат Абид, който води делото, твърди, че през последната година в региона на Касур има минимум 20 случая на отвлечени, изнасилени и убити деца. В адвокатската фирма си той сподели полицейските отчети, които събрал за 15 от тях.

През 2016 година в Пакистан са регистрирани 4139 случая на полови похищения против деца, оповестява "Сахил " - организация, документираща насилието против деца в страната. Тя е открила този брой въз основа на известия в пакистанските медии. Повечето случаи остават нерегистрирани, сподели изпълнителният шеф на "Сахил " Мунизае Бано. Случаят със Зайнаб обаче повдигна завесата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР