Пакистан: Поддръжниците на Имран Хан са накарани да млъкнат, но са решени

...
Когато бившият премиер Имран Хан беше арестуван през уикенда по
Коментари Харесай

Когато бившият премиер Имран Хан беше арестуван през уикенда по обвинения в корупция, едва се чу скимтене на протест.

Нито една голяма демонстрация не беше съобщена никъде в страната.

Сравнете това с преди няколко месеца, когато 70-годишният мъж беше арестуван и отведен от съдебен комплекс в Исламабад на 9 май. Това предизвика протести в цялата страна, които също доведоха до насилие на някои места, тъй като привържениците на г-н Хан се сблъскаха със силите за сигурност. Някои протестиращи нападнаха военни сгради и дори претърсиха дома на най-високопоставения военен командир в Лахор.

Но този път, когато г-н Хан беше осъден и след това отведен в затвор в град Аток, властите бяха готови. Дестинацията му се пази в тайна и докладите казват, че е имало редица конвои-примамки, за да заблудят медиите. Полицията и военните бяха в повишена готовност във всички големи градове, а десетки хора бяха превантивно задържани.

Управляващата партия на Пакистан и армията посочиха липсата на протест срещу ареста на Хан като знак, че бившият премиер вече не се радва на подкрепата на хората. Но неговата партия и поддръжници на Pakistan Tehreek-e Insaf (PTI) казват, че са били принудени да замълчат от бърза репресия. BBC разбира също, че на медиите е било казано да не отразяват дейностите на PTI или дори да споменават името на г-н Хан в ефир след масовите протести през май.

Хиляди г-н Хан поддръжници са арестувани от май. Армията заяви, че възнамерява да ги съди във военни съдилища, което според правозащитни групи противоречи на международното право. PTI също е системно изкорменявана, като множество партийни работници и лидери са арестувани или изправени пред съдебни дела. Самият г-н Хан все още е изправен пред около 200 случая. Няколко членове на PTI оттогава дезертираха или се отказаха напълно от политиката.

Али Акбар, старши политически анализатор, каза, че това е причината този път призивите на г-н Хан за протест да не бъдат чути - не само работниците и поддръжниците се страхуваха от арест, но те също не успяха да мобилизират подкрепа поради липсата на лидерство в PTI.

Бившият министър-председател на Пакистан Хан е арестуван след присъда в затвора. Политическото бъдеще на Имран Хан приключи ли сега, когато той е в затвора?

Фатима, поддръжник на PTI, чието име е променено при поискване, каза, че полицейските действия срещу партийните лидери са я изплашили и я накарали да замълчи - дори онлайн.

"Преди все още подкрепях партията в Twitter, но един ден получих телефонно обаждане от анонимен номер с предупреждение да не публикувам подобни туитове. Уплаших се и родителите ми също ме посъветваха да изтрия акаунта си в Twitter, тъй като казаха, че никой няма да може да ми помогне, ако бъда арестувана“, каза тя.

Друг партиен работник каза, че не иска да се поставя в трудна ситуация, тъй като полицията изглежда готова да арестува всеки, който излезе да протестира.

"След като толкова много от техните лидери и работници бяха арестувани, членовете на семейството ми дори не ми позволяват да се срещам с други работнички от партията", казва Нахид, домакиня в консервативна провинция Khyber Pakhtunkhwa в северозападен Пакистан, чието име е променено при поискване.

Тя казва, че е започнала да подкрепя Имран Хан и PTI, след като бяха свалени от власт през април миналата година. Но сега, добавя тя, тя не може дори да напусне дома си, поради мащаба на полицейската акция срещу партийните работници.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР