Пакистан обяви днес, че ще експулсира индийския посланик в Исламабад,

...
Пакистан обяви днес, че ще експулсира индийския посланик в Исламабад,
Коментари Харесай

Пакистан ще изгони индийския посланик заради промяната на статута на Кашмир

Пакистан разгласи през днешния ден, че ще експулсира индийския дипломат в Исламабад, съобщи организация " Франс прес ".

Пакистанските управляващи взеха това решение два дни, откакто Делхи реши да отнеме специфичния парламентарен статут на щата Джаму и Кашмир.

" Ще отзовем посланика си в Делхи и ще експулсираме индийския дипломат ", съобщи пакистанският външен министър Шах Махмуд Куреши пред пакистанска телевизия. Пакистанското държавно управление разгласи също по този начин, че ще намали равнището на дипломатическите си връзки с Индия и че ще суспендира двустранните търговски връзки с Делхи.

Премиерът Имран Хан сподели също по този начин през вчерашния ден, че обмисля да се обърне към Съвета за сигурност на Организация на обединените нации поради решението на Индия за противоречивия район. Той прикани международните водачи да се намесят и съобщи, че смяната на статута на Кашмир може да изостри напрежението сред Индия и Пакистан, което да докара до истински спор.

Специалният статут на щата Джаму и Кашмир се дефинира от член 370 от конституцията на Индия. Според него той има право на своя конституция, байрак и автономност по всички въпроси с изключение на външната политика, защитата и връзките. Член 370 също така не разрешава на индийци отвън щата да се заселват за непрекъснато в него, да купуват земя, да заемат държавни постове и да получават стипендии за обучение.
Този парламентарен текст е базата, на която Кашмир, бивше английско притежание, се причислява към Индия, напомнят организациите. Пред Съвета на щатите вътрешният министър Амит Шах сподели, че този специфичен статут ще бъде анулиран, а също така щатът ще бъде разграничен на две - Джаму и Кашмир, който ще има право на свое законодателно заседание, и Ладах, който ще бъде на директно ръководство от Делхи.След отдръпването на английските колонизатори от азиатския субконтинент региона Кашмир е разграничена сред Индия и Пакистан. Двата страни претендират засуверенитета на територията и са водили няколко войни за нея.

Управляващата в този момент в Индия хиндуистка националистическа партия " Бхаратия джаната " (Индийска национална партия) от десетилетия се афишира срещу специфичния статут на Джаму и Кашмир и включва в предизборните си прокламации обещания да го анулира.

В последно време в щата нараства напрежението и федералното държавно управление разполага там нови бойци, чийто брой е към този момент минимум 10 хиляди. Индия е разпоредила на туристите и хиндуистките поклонници да изоставен Джаму и Кашмир от съображения за сигурност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР