Пакет от мерки за по-чист въздух внесоха днес в Общината

...
Пакет от мерки за по-чист въздух внесоха днес в Общината
Коментари Харесай

Мерки за повишаване качеството на въздуха в Пловдив

Пакет от ограничения за по-чист въздух внесоха през днешния ден в Общината локалните структури на " Зелените " и " Да, България ". Междувременно от отдел " Екология " приканиха жителите да се включат с съответни оферти за допълнения или промени към Програмата за възстановяване на качеството на въздуха.

Пловдив

Завишен надзор върху горенето на боклуци, монтиране на слънчеви панели върху публичните здания, развиване на зелените площи и велоалеите, въвеждане на електрически превоз и разширение на пешеходната зона в Центъра – това са единствено част от ограниченията за по-чист въздух, препоръчани от Зелените и " Да България ".
Веселка Христамян – координатор на " Да България " - Пловдив: " Държим да подчертаем, че това е един ужасяващ проблем, а това директно въздейства върху здравословното положение на хората. Този проблем е визиран в публичното пространство от 2003 година и 15 години не се прави за жителите. "
Междувременно от Oбщината още веднъж регистрираха повивишени равнища на фините прахови частици.
Елена Найденова - основен специалист в отдел " Екология и ръководство на отпадъците ": " От началото на годината досега имаме седем превишения на двата пункта. За 10-и може би 1,7 на пункт " Каменица " и два пъти над нормата на пункт " Тракия ". "
Според общинските еколози обаче повишените индикатори са нормални за сезона, още повече в дни с мъгла.
Елена Найденова - основен специалист в отдел " Екология и ръководство на отпадъците ": " Получава се един капак и на процедура това, което сами ние си акумулираме, си го дишаме, тъй като няма по какъв начин да има вентилация на въздуха. "
Много от хората незабавно усещат влошеното качество на въздуха. Според други това не е проблем.

" Често кашлица се появява, затруднено е дишането и по този начин. "

" Имате ли такива недоволства вие самата? "

" Имам да, затруднено ми е дишането на мен. "

" Може би тъй като е дъждовно времето е по-свеж въздухът, по-късно е хладно. Не чувствам някаква особена замърсеност на въздуха. "

Ежедневни данни за качеството на въздуха се дават на електронно табло пред постройката на Общината и на уеб страницата на администрацията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР