П олитическите сили в парламента коментираха предстоящото връчване на третия

...
П олитическите сили в парламента коментираха предстоящото връчване на третия
Коментари Харесай

Радев връчва мандат на БСП, какви са политическите реакции

П олитическите сили в Народното събрание разясниха идното връчване на третия мандат на ПГ на "БСП за България " и опциите за сформиране на държавно управление, съобщи Българска телеграфна агенция.

По-рано през днешния ден от прессекретариата на президента оповестиха ,

че президентът Румен Радев ще връчи на следващия ден третия изследователски мандат на третата по бройка парламентарна група - на "БСП за България ".

От Българска социалистическа партия оповестиха ,

че ще проявят най-много разсъдък и диалогичност към другите партии на митинга и ще ги поканят на диалози, като няма да слагат авансово избрани кандидатури за министър-председател и министри. На този стадий от левицата не плануват диалози с Движение за права и свободи.

Заместник-председателят на ПГ на "Има подобен народ " Филип Станев разяснява, че още преди няколко дни Слави Трифонов е декларирал позицията на партията. "Казусът е повече от явен, мандатът отива в Българска социалистическа партия, а ние няма по какъв начин да съставим кабинет с тях в действителност ", съобщи Станев.

По думите му, това с диалозите са две разнообразни неща. Той напомни, че когато Има Такъв Народ са пробвали да сформират кабинет, Българска социалистическа партия са се отзовали на диалози. В политическото другарство с изключение на всичко останало има и известна доза дипломация. Т.е. едни диалози не биха нито навредили, нито биха трансформирали по някакъв метод посоката на деяние на Има Такъв Народ, сподели Станев. На въпрос дали се върви към нови избори, той отговори: "От позиция на нашата позиция, да ".

Председателят на ПГ на "Демократична България " Христо Иванов сподели, че занапред ще преценяват дали изобщо да отидат на диалози с Българска социалистическа партия. Относно връчването на третия мандат на Българска социалистическа партия, той разяснява: "Питам се при ясните ограничавания на "Демократична България " каква е концепцията ". Всички знаят каква е нашата позиция. Демократична България поредно настояваше да се търси някаква формула преди взимането на това решение, уточни Иванов.
Ние сме демократична групировка, окончателното решение по предлагането за министър председател, за държавно управление, ще бъде взето от нашите групови органи, сподели ръководителят на ПГ на Демократична България. И добави, че решението дали ще се включат в диалози с Българска социалистическа партия също ще бъде взето от груповите органи. По думите му би трябвало да се реши дали въобще има място за това.

Арман Бабикян от "Изправи се БГ!Ние идваме! " сподели, че ще вземат участие в диалози, както до момента, и ще упорстват на своите правила и на разграничителните линии, които са декларирали още първоначално - да няма присъединяване на ГЕРБ и на Движение за права и свободи. Обявили сме едни правила и ще продължим да ги съблюдаваме - това са програмните цели, за които се договорихме с хората на господин Трифонов още при първия мандат, сподели той. Ако има късмет третият мандат, това е шансът на разсъдъка, само че никога не е късмет за непоследователност и никой не би трябвало да чака това от нас, разяснява Арман Бабикян. Той уточни, че ще положат доброжелателни старания, тъй като е насмешка със ориста на България непрестанно хората да бъдат пращани на избори. На въпрос дали е отчаян, че не са получили третия мандат, макар че са имали явен проект, той разяснява, че няма място за отчаяние в политиката, това е за бразилските сериали.

Председателят на ПГ на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ разяснява пред публицисти, че ще се срещнат с предложенията, само че, доколкото схваща, Българска социалистическа партия са декларирали, че с Движение за права и свободи няма да беседват. Като няма да беседват с нас, аз мисля, че обсъждащите ще са малко по-наясно с това, което ще се случи, в сравнение с ние, с които не беседват, добави той.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова разяснява, че е напълно закономерно Радев да връчи третия мандат на Българска социалистическа партия. "Очевидно е и друго, че господин Радев не желае да има постоянно държавно управление ", съобщи тя. Той наподобява единствено прави сметки за своите избори и своята акция, по тази причина, допускам, желае действието на длъжностен кабинет без парламент. Иначе не мога да си обясня по различен метод, макар поръчките на така наречен протестни партии, че няма да поддържат кабинет на Българска социалистическа партия, мандатът да се връчва точно на тях, разяснява Атанасова. Ако искаше търсене на някакъв консенсус и единодушие, то можеше да уточни друга парламентарна група, добави тя. Десислава Атанасова съобщи, че ПГ на ГЕРБ-СДС е "против " и още при откриването на Народното събрание е споделила, че ще бъдат съпротива при съставяне на държавно управление от първата и от третата политическа мощ.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР