Проблемът с данните за труда при разбирането на инфлацията

...
Версия на тази история се появи за първи път в
Коментари Харесай

Версия на тази история се появи за първи път в бюлетина на CNN Business'Before the Bell. Не сте абонат? Можете да се запишете. Можете да слушате аудио версия на бюлетина, като щракнете върху същата връзка.

Инфлацията в САЩ се забави значително през последната година, тъй като Федералният резерв повиши агресивно лихвените проценти, за да охлади търсенето и да забави нарастването на цените. Пазарът на труда не се е охладил толкова много и винаги има спекулации какво означава последният месечен доклад за работните места за Фед.

Централната банка ще продължи да обръща голямо внимание на състоянието на пазара на труда, по-специално на заплатите, тъй като се фокусира върху побеждаването на инфлацията, но данните за труда могат да разкрият толкова много за увеличенията на цените.

Основно това е, че цифрите на заплатите са чудесни за измерване на напредъка на инфлацията, но са лоши за прогнозиране на нейното бъдеще.

Заплатите „не са водещ индикатор за инфлацията на цените“, каза президентът на Федералния резерв на Чикаго Остан Гулсби в интервю за Bloomberg, след като докладът за работните места през юли показа, че растежът на заплатите се е увеличил. Същия ден президентът на Федералния резерв на Атланта Рафаел Бостик каза, че „през целия този период на висока инфлация заплатите на работниците изостават от инфлацията за доста време и така че все още сме в този период на наваксване и очаквам, че все още ще видим силни заплати .”

По-рано този месец докладът за работните места през август показа, че растежът на заплатите се забавя и че нивото на безработица се е повишило до 3,8%. Финансовите пазари се върнаха към начина на възприемане на икономическите данни „лошите новини са добри новини“ и ще продължат да реагират на данните за труда, но в крайна сметка действителните данни за инфлацията са най-важните за Фед.

„Докладът (за работните места през август) беше определено положителен за пазарите, но когато всичко се каже и направено, траекторията на инфлацията ще бъде тази, която в крайна сметка ще формира решението за лихвените проценти на Фед – инфлацията остава лепкава“, пише Куинси Кросби, главен глобален стратег за LPL Финансови, в бележка на анализатор.

Представители на Фед ясно дадоха да се разбере, че стегнатият пазар на труда играе известна роля за поддържане на инфлацията, тъй като обмислят ново увеличение на лихвите по-късно тази година и има ясна връзка между разходите за труд и инфлацията, тъй като трудът е най-големият разход за много фирми , особено такива, които предоставят услуги.

Ако разходите за труд на фирмата са високи, защото тя трябва да предложи по-високи заплати, за да привлече или задържи таланти, тези разходи могат да бъдат прехвърлени върху потребителите, ако производителността не е в крак с тези разходи за труд.

Проблемът с данните за труда при прогнозирането на инфлацията е свързан с данните за производителността.

„Исторически ръстът на заплатите, който не е придружен от ръст на производителността, е свързан с инфлацията, но проблемът е, че данните за производителността са тримесечни, така че не са в реално време като месечните ведомости и тези числа са обект на големи ревизии, особено напоследък“, каза Агрон Никай, американски икономист в MUFG, в интервю за CNN.

„Така че данните за пазара на труда и ръста на заплатите могат да бъдат полезни за обяснение на инфлацията, но са по-малко полезни за нейното прогнозиране.“

Това означава, че е възможно да има силен ръст на заплатите, без той да повишава потребителските цени - ако е свързан със също толкова силен ръст на производителността.

Решението на Goolsbee? „Ако искате да знаете дали побеждавате инфлацията, отидете да наблюдавате инфлацията“, каза той пред Bloomberg миналия месец.

Щатският долар отново е крал. Ето защо

Щатският долар се радва на най-дългата си печеливша серия от близо девет години.

Зелените пари се насочиха към своята осма поредна седмица на печалби спрямо кошница от други основни валути в петък, най-доброто му представяне от зимата на 2014-2015 г. Той е нараснал с 5% от средата на юли, съобщава колегата ми Анна Кубан.

Ралито идва след месеци на нестабилност, подхранвани от опасения, че доларът може да загуби статута си на световна резервна валута. Спекулациите относно потенциалната дедоларизация на глобалната търговия се повишиха отново миналия месец след ръководеното от Китай разширяване на групата нации BRICS, за да включи големи производители на петрол, като Саудитска Арабия.

„Слуховете за падането на щатския долар продължават да бъдат силно преувеличени“, каза Джеймс Ати, инвестиционен директор в Abrdn, глобална инвестиционна компания, базирана в Обединеното кралство, пред CNN.

Индексът на щатския долар, който сега е на най-високото си ниво от шест месеца, беше подкрепен от множество положителни икономически данни през последните седмици - подхранвайки очакванията, че Федералният резерв ще поддържа лихвените проценти по-високи за по-дълго време. По-високите лихвени проценти са склонни да повишават стойността на валутата на дадена страна чрез привличане на повече чужд капитал, тъй като инвеститорите очакват по-голяма възвръщаемост.

Следва

Понеделник: Печалби от Oracle.

Вторник: Националната федерация на независимия бизнес публикува своя индекс за оптимизъм на малкия бизнес за август.

Сряда: Службата за национална статистика на Обединеното кралство публикува данни за юли за брутния вътрешен продукт. Министерството на труда на САЩ публикува своя индекс на потребителските цени за август.

Четвъртък: Печалби от Adobe. Европейската централна банка обявява последното си решение относно паричната политика. Министерството на труда на САЩ публикува индекса на цените на производител за август, заедно с броя на новите молби за обезщетения за безработица за седмицата, приключила на 9 септември. Министерството на търговията на САЩ публикува данни за август за продажбите на дребно. Националното статистическо бюро на Китай публикува данни за август за индустриалното производство, инвестициите в дълготрайни активи, нивото на безработица в страната и продажбите на дребно.

Петък: Печалби от Lennar Homes. Федералният резерв публикува данни за индустриалното производство през август. Министерството на труда на САЩ отчита експортни и вносни цени през август. Мичиганският университет публикува предварителни данни за потребителските настроения за септември.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР